Директор виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування
від нещасних випадків
на виробництві та професійних захворювань України,
Валерій АКОПЯН

Шахти, заводи, фабрики — ці підприємства завжди в «зоні підвищеного ризику» для працівників. Адже аварії та інші неприємні випадки трапляються навіть на тих із них, де охорона праці на високому рівні. А що вже говорити про професійні захворювання! На жаль, поки що й від них неможливо убезпечити робітників. Однак підтримати їх, якщо трапляться неприємності на робочому місці або ж умови роботи накладуть свій прикрий відбиток на здоров’я — завдання і суспільства, і, в першу чергу, тих роботодавців, які пропонують людям роботу в «зонах підвищеного ризику». Ця підтримка має бути не лише моральною, а й матеріальною. На які соціальні гарантії варто розраховувати людям, які втратили здоров’я на робочому місці? І чи йдуть ці гарантії нарівні з часом? Про це «Урядовому кур’єру» розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН.

— Валерію Григоровичу, скільки людей обслуговує Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань?

— Нині під страховим захистом Фонду перебувають майже 13 мільйонів громадян, і майже 308 тисячам потерпілих та членам їхніх сімей Фонд здійснює страхові виплати на сьогоднішній день. Насамперед варто зазначити, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань — самоврядна організація, яка гарантує всім застрахованим громадянам України, що перебувають в офіційних трудових відносинах, соціальний захист у разі травмування в процесі трудової діяльності.

Важливо наголосити, що ніхто із застрахованих осіб особисто страхові внески до Фонду не сплачує. Основним джерелом надходжень до його бюджету є внески роботодавців, які сплачуються у відсотках до бази нарахування єдиного внеску відповідно до класу професійного ризику.

— Останнім часом зростають розміри виплат різним категоріям населення. А чи підвищуються соціальні гарантії потерпілим на виробництві?

— Так. З огляду на фінансові можливості Фонду в березні цього року його правління двічі приймало рішення про підвищення щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей шляхом перерахунку.

Так, з 1 березня 2012 року Фонд здійснив перерахунок щомісячних страхових виплат більш ніж 309 тисячам потерпілих та членам їхніх сімей на коефіцієнт темпів росту не реальної, а номінальної заробітної плати. У зв’язку з цим розмір страхових виплат збільшено на максимальний коефіцієнт 17,6% проти 10,2% у 2011 році.

Також у березні цього року Фонд уперше з часу існування осучаснив щомісячні страхові виплати 217 тисячам осіб, тобто провів додатковий перерахунок щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їхніх сімей за минулі роки (2002-2005 роки).

В результаті перерахунків середній розмір щомісячної страхової виплати по Україні зріс на 246 гривень, а потерпілим, які травмувалися у вугільній галузі, на 328 гривень.

— Однак березневий перерахунок — не останній у цьому році. Нещодавно було проведено ще один…

— Так. З метою продовження реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича та рішень Кабінету Міністрів щодо проведення подальшого осучаснення страхових виплат потерпілим правління нашого Фонду ухвалило рішення про додаткове перерахування, починаючи з вересня цього року, страхових виплат потерпілим, яким вони були призначені до 1 березня 2007 року. Прийняттю цього рішення слугувала злагоджена робота правління та виконавчої дирекції Фонду протягом останніх років щодо наповнення бюджету Фонду, широкої дискусії і розуміння важливості цієї роботи сторонами соціального партнерства.

— На скільки буде підвищено страхові виплати після цього перерахунку?

— Зауважу, що протягом жовтня буде підвищено страхові виплати майже 245 тисячам потерпілих на виробництві та членам їхніх сімей. Очікується, що середній розмір щомісячної страхової виплати після вищезазначеного перерахунку в Україні збільшиться на 215 гривень.

Таким чином, за результатами двох етапів осучаснення протягом цього року середній розмір підвищення страхових виплат потерпілим на виробництві становить понад 460 гривень.

Продовження подальшого осучаснення страхових виплат наступних років залежатиме від ефективності зростання національної економіки, що забезпечить фінансову стійкість Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і справедливий соціальний захист потерпілих, членів їхніх сімей, а також постійний страховий захист найманих працівників.

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій АКОПЯН. Народився 20 липня 1958 року в с. Чехівка Чорнобаївського району Черкаської області.

Закінчив Київський інститут народного господарства (економіст).

Народний депутат України III та IV скликання.

З 2009 року член правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, член правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття, член правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з квітня 2012 року.

Одружений, має чотирьох дітей.