ПЕРСПЕКТИВИ

Новий Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" не лише спонукає до зниження вартості житла,
а й до падіння цін на чимало товарів та послуг

Революційний документ, як називають автори нещодавно ухвалений Верховною Радою України у другому читанні і в основному Закон "Про регулювання містобудівної діяльності", надасть великі перспективи щодо різкого зменшення цін на житлову нерухомість. В цьому запевнив громадськість на прес-конференції, яка відбулася 17 січня за участю будівельної еліти країни, віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. За його словами, вартість житла завдяки дії закону знизиться на 30%.

"Але це ще не все. Ми вважаємо, що завдяки зниженню цін на офісну та торгову нерухомість значно впаде вартість оренди і багато фірм та компаній знижуватимуть ціни на продукцію та послуги. Таким чином, позитивна дія цього закону захопить не лише будівництво, а й цілу низку сфер економіки країни", - зазначає він.

Саме тому, як вважають урядовці, за цей законопроект Кабінету Міністрів віддали свої голоси 60 народних депутатів із лав опозиційних сил.

Гордість, яка спрощує взаємовідносини

Президент Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе зазначає, що відтепер вся країна гордитиметься цим законом, адже завдяки ньому почнеться справжній потік інвестицій у багатостраждальну галузь. "Ми готували цей законопроект до ухвалення лише 4,5 місяця і навіть не сподівалися, що його так швидко буде прийнято. Особисто я радію з приводу того, що документ, який було представлено до ухвалення у другому читанні (до нього було внесено близько 500 поправок) не втратив своєї революційності", - підкреслює він.

Як зазначає заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов, закон значно спрощує взаємовідносини між владою і забудовниками. Так, згідно з документом зведення більш простих об'єктів 1-3 груп (куди включається і житлова нерухомість) вже не відбуватиметься під пильним "оком" різного роду державних контролюючих установ. Звісно, що такий підхід тепер перекриває усіляку можливість для вимагання хабарів, за видачу всілякого штибу дозволів, узгоджень, допусків тощо.

Однак це не значить (як намагаються довести критики закону), що віднині взагалі не буде ніякого контролю за якістю виконання будівельно-монтажних робіт, особливо на дуже складних об'єктах. "Так, будівництво офісних центрів, різних техногенних будівель та багатьох інших об'єктів жорстко контролюватиметься: так, як і раніше", - твердить І. Лисов.

Генплан контролюватиме громадськість

Всебічно схема генерального планування міст та містечок, а також зонінг території - ось головні надбання Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Так, на думку С. Тігіпка, саме генеральні плани, які ретельно розроблятимуться повсюдно, надаватимуть після будівництва не лише комфортні умови проживання в самих будівлях, а й на прибудинкових територіях. А сама процедура затвердження генпланів, яка відбуватиметься з безпосередньою участю громадськості, стане досить прозорою і ніхто не зможе ні за які гроші внести свої негативні "корективи" на кшталт будівництв у паркових та заповідних зонах, ущільнень міських житлових кварталів тощо.

Зонінг або зонінгові правила добре відомі в будь-якій європейській країні. Виходячи із рішень Генерального плану, такі правила визначають граничні умови використання територій та параметри майбутніх будівель. Так, купуючи землю під будівництво, майбутній власник знатиме, що і в якому обсязі він має право побудувати. Зонінгові правила мають законодавчий характер і навіть часткова зміна зонінгу виноситься на муніципальний, регіональний або на державний рівень.

Однак Л. Парцхаладзе зауважує, що зонінг в нашій країні буде введено в дію лише з 1 січня 2012 року.

Таким чином, на думку С. Тігіпка, тепер корупція унеможливлюється також спробою окремих забудовників чи приватних осіб діяти всупереч Генеральному плану і зонінгу. Адже ці документи не можна буде змінювати на користь того чи іншого "платника" чи "отримувача" хабара.

Затвердження генеральних планів також, як впевнений урядовець, створюватиме всі умови для прозорості та контролю громадськості за використанням та збереженням місцевих, регіональних та загальнодержавних пам'яток архітектури та історії. Як відомо, дотепер різні ділки та не дуже совісні будівельні компанії з метою отримання земельних ділянок або заволодіння такими пам'ятками їх безжалісно нищать.

Пенсійна реформа допоможе будівельникам

Щодо термінів зниження цін на житло в найближчій перспективі сьогодні експерти та урядовці є досить обережними. Так, по-перше, цей закон ще має підписати Президент України Віктор Янукович. А, по друге, за словами віце-прем'єра, лише сам закон не надасть широкої можливості для зниження цін найближчим часом. "Ми повинні дуже серйозно подумати про відродження іпотеки, яка практично зникла в Україні з часів настання економічної кризи. Але така іпотека повинна "фінансуватися" зовсім іншим чином, ніж раніше", - зауважив він. Так, за його словами, без проведення пенсійної реформи, яка надасть можливість накопичувати додаткові недержавні кошти (як це відбувалося в Казахстані, де було зібрано 19 млрд дол.), які спрямовуватимуться на іпотеку під відповідні відсотки, ми не обійдемося.

Натомість експерти вважають, що роком серйозного зниження цін на житло стане 2012-й. Треба додати, що 2011 року на ринок України також повинні вийти закордонні девелоперські та будівельні компанії, яким держава надаватиме зелене "світло". Саме вони утворять неабияку конкуренцію вітчизняним фірмам, оскільки вже зараз заявляють про дуже низькі ціни на своє майбутнє житло. І це непогано.

Так все разом - і ухвалений закон, і намагання вітчизняних компаній-забудовників працювати по-новому, і вихід іноземців на наш ринок - надасть добрі перспективи для повсюдного зниження цін в будівництві, а також підвищення якості житла. Як кажуть, нещастя, що привела із собою криза, допомогло всім збагнути, що революційні зміни в будівельній галузі просто необхідні і безперервно наживатися на ній будь-кому вже надалі не буде можливості.