Цьогорічний ХХІІ Міжнародний форум видавців у Львові передовсім засвідчив: попри справді непросту ситуацію у країні інтерес до книжки не знизився, а радше навпаки — потреба в ній зросла. І підтвердив ці твердження черговими рекордами. До Львова приїде 770 учасників із 22 країн, книжкову продукцію представлять 170 видавництв і 50 книготорговельних організацій. Організатори прогнозують, що на головній книжковій імпрезі у Львові побуває 40 000 відвідувачів. Рекордна й кількість заходів — майже 1500.

Та навіть напередодні офіційного відкриття форуму у програмі ще не було поставлено остаточної крапки: до організаторів надходили цікаві пропозиції, і їх додавали до списку, хоч місць для проведення, як і часу, катастрофічно бракує. Але організатори оптимістичні: свої майданчики пропонують виші, бібліотеки, театри, мистецькі кав’ярні. Тож щоб побувати на найцікавіших, книголюбам доведеться добряче помотатися між усіма ними.

На кожному форумі експертне журі обирає найкращу книжку. Фото прес-служби Форуму видавців/Vitaliy Hrabar/LUFA

Напередодні форуму визначився рекордсмен за кількістю заходів — видавництво «Фоліо» запросило своїх прихильників на 139!

Книжкове свято, запевняють організатори, буде справді грандіозним, цікавим і змістовним передовсім щодо інтелектуальної наповненості зустрічей, діалогів, спілкувань авторів із читачами, дискусій з актуальної проблематики.

Побувати на форумі й запастися книжковими новинками стало ознакою доброго тону для рядових читачів, а надто для поважних державних мужів, засвітитись на якій прагнуть найвідоміші політики країни. А студентство та інтелігенція на численних заходах тут, як кажуть, і днює й ночує. Бо така нагода буває раз на рік — почути й поспілкуватися з популярними авторами з України, Європи і світу, які викроюють кілька днів зі своїх щільних робочих планів, щоб приїхати до Львова.

Тож утамувати духовну спрагу на форумі у Львові буде чим: свої книжкові новинки (презентують майже 5000 щойно виданих книжок) привезли приблизно 220 учасників ярмарку. На полицях виставкових боксів і яток, які традиційно розмістяться на площі перед Палацом Потоцьких, читачі, звісно, знайдуть і видання попередніх років. Уперше на форумі видавців діятиме шість тематичних майданчиків, що полегшить потенційним покупцям пошуки «своєї» літератури.

Попри побоювання, що через ситуацію в державі зменшиться кількість учасників, охочих взяти участь у Львівському форумі тільки зросла. Передовсім тому, кажуть видавці, що хоч книжка — товар особливий, та, як і інші, мусить торувати шлях до читача. Тож проігнорувати нагоду поспілкуватися з ним можуть дозволити собі або надто самовпевнені, або надто непрактичні видавці.

На цьогорічному форумі будуть не лише рекордні показники і новинки, а й нові ціни на літературу. Видавцям таки довелося змінювати цифри на цінниках з об’єктивних причин, бо істотно подорожчали папір, поліграфічні послуги та матеріали, енергоносії. А ось як нова цінова політика вплине на результати продажу (ярмарок залишається ярмарком, і соромитися цього не варто), сказати не беруться навіть найдосвідченіші видавці та експерти — їх визначає вміст гаманця кожної української родини. Багато хто все-таки обмежиться оглядинами новинок. Та оптимізм є, бо йти з порожніми руками із Львівського форуму не прийнято.

Першим стартував VI Львівський бібліотечний форум. Понад 220 бібліотечних працівників з усіх областей України, Литви, Польщі, Хорватії, Німеччини обговорили стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні. Цього року вперше відбудеться дитячий форум. Загалом буде проведено майже 400 акцій для дітей і батьків.

Учасникам дитячого форуму запропонують пізнавальні ігри, зустрічі з відомими письменниками та ілюстраторами, спільне із зірками мистецтва, шоу-бізнесу та спорту читання улюблених книжок, фотографування, щоденне дефіле дітей у костюмах літературних героїв, видовищні наукові експерименти та майстер-класи, мистецькі й рукодільні майстер-класи, створення мультфільмів, складання гігантської книжки LEGO. А для дошкільнят заплановано розвивальні заняття.

Натомість перший день форуму традиційно корпоративний — для внутрішнього користування, щоб усе могли оглянути самі видавці. Бо коли відчиняються двері книжкового ярмарку і сотні шанувальників книжки штурмують прилавки з книжковими новинками, часу на оглядини вони вже не матимуть. А хочеться, і це конче потрібно, зізнався керівник одного з великих видавництв, продукцію колег побачити і себе, як кажуть, показати. Бо де ще буде нагода побачити та оцінити стан сучасного книжкового ринку і власну інтелектуальну продукцію, аби не у власному соку варитися. Адже у книговиданні, крім того, що ця специфічна продукція підпорядкована законам економіки та мистецтва оформлення книжки, теж є своя мода, відставати від якої нікому не хочеться. А ринок — найточніший барометр, який вартісний продукт щодо актуальності й потреби суспільства на духовну поживу і мистецтва художнього оформлення книжки одразу оцінить.

Найпопулярніші видання розходяться за день-два, тож видавцям доводиться довозити новинки поспіхом, щоб полиці не порожніли. Окремі видавці зізнаються: у Львові за кілька днів вдається реалізувати таку кількість продукції, що зазвичай і за кілька місяців не продати!

Статус почесного гостя форуму цього року удостоїлася Франція. Серед гостей — авторка популярного видання «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» Франсуаза Барб-Галль, яка багато років організовувала зустрічі з дітьми в національних музеях, написала розумну мистецьку шпаргалку для батьків і водночас книжку для тих, кому «боязко у світі живопису».

Отже, форум стартував. Він цікавий не лише можливістю купити книжкову новинку без посередника і торгових надбавок, а й насамперед як місце зустрічі автора, видавця і читача, фаховими дискусіями (вперше на форумі діятиме історичний майданчик), продиктованих часом та ситуацією в Україні, семінарами і, звісно, нагодою зустрітися з авторитетними письменниками за програмою літературного фестивалю.