Березнівський район  — один з небагатьох, де стабільно зростає народжуваність. А це означає, що тут, у поліській глибинці, вершать найвищу державну політику — плекають генофонд нації.

Відкриття рідного дитсадка — справжнє свято для березнівських дітлахів. Фото надане автором

— Звісно, ми прагнемо створити для наших діток максимально комфортні умови виховання, навчання й самореалізації, — каже голова Березнівської райдержадміністрації Ігор Мельник. — Ось і нещодавно гостинно відчинили двері ще два дитячих заклади — відновлений дитсадок «Веселка» в Березному та районний будинок дитячої та юнацької творчості. Дитсадок, в якому виховують 110 дітей, найбільший в області за кількістю місць із тих, що відновили свою роботу в останні роки, — тут використано кошти районного та міського бюджетів. А ось на капітальну реконструкцію будинку дитячої творчості понад 3 мільйони гривень інвестицій спрямувала держава. У 30 гуртках найрізноманітнішого спрямування знаходять захоплення до душі 500 дітлахів з усього району. Тож даремно скептики нарікають, що наших дітей не цікавить нічого, крім бойовиків, дискотек та комп’ютерів. Бо саме вихованці цього закладу є призерами міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів, саме вони створюють добрий імідж нашої поліської перлинки. Одне слово, ми із задоволенням інвестуємо в наше майбутнє.

Кажуть, що веселку, яка утворюється після дощу, можна бачити лише навесні або влітку. А ось березнівські дітлахи та їхні батьки тепер бачать це унікальне природне явище й осінньої днини: заходиш у щойно відкриті заклади — й неначе потрапляєш у веселкову казку… В районі повноцінно функціонують 38 дошкільних навчальних закладів, у яких 2245 дітей, а позашкільною освітою охоплено ще майже 2 тисячі дітей.

Допомогли громаді коштами

КОМЕНТАР

Василь БЕРТАШ,
голова Рівненської облдержадміністрації:

— Березнівський район — один з лідерів краю в соціально-економічному розвитку, де економічна й соціальна складові йдуть поряд. Тут першими в області взялися за модернізацію освіти, запровадивши краще не лише з української, а й з польської освітньої моделі. Адже попередньо вивчили досвід сусідів.

Тепер уже по досвід березнівчан приїздять делегації з інших областей.

Загалом же за три роки на Рівненщині запрацювала сотня оновлених, реконструйованих та розширених дитсадків для майже 5 тисяч маленьких краян. На виконання президентських соціальних ініціатив цього року буде створено ще півтори тисячі нових місць, що дасть змогу охопити обов’язковою дошкільною освітою понад 90% дітей. І вже незабаром  запровадимо єдину електронну базу реєстрації дітей у дошкільні заклади області. Щодо шкіл, то з 2010 року діє п’ятирічна обласна програма будівництва та реконструкції навчальних закладів Рівненщини. До неї входять понад  два десятки проблемних об’єктів. За підтримки уряду та Президента вже збудовано 13 сучасних шкіл та 9 реконструйовано. Зокрема нинішнього навчального року гостинно відчинили двері ще дві нових сільських школи — в Калинівці Корецького та Корчині Костопільського районів, бо вдалося перетворити на комфортні храми науки колишні довгобуди. Додайте й відкриття дитсадка в Малій Любаші Костопільського району: тут громада власним коштом розпочала реконструкцію колишньої лазні під садок, якого в селі не було понад 20 років. А як же не допомогти такій ініціативній громаді? За мільйон гривень із бюджетів різних рівнів тут вдалося облаштувати спальні, ігрові, душові, туалети, музичні зали та ще й басейн, що став справжньою родзинкою сільського дитсадка.