ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО 

Через нерозпорядливість чиновників без гарячої води залишаються сотні жителів Черкас
 

Як повідомляв «Урядовий кур’єр» у серпні нинішнього року, мешканці чотирьох десятків черкаських будинків тривалий час живуть без гарячої води. За вказівкою НАК «Нафтогаз» чотири міські котельні відімкнені від газопостачання нібито через те, що «Черкаситеплокомуненерго» заборгувало за спожитий газ 24 млн грн. Насправді ж теплопостачальники самі опинилися в борговому зашморгу через те, що держава не виконує своїх зобов’язань із погашення різниці в тарифах. Така ситуація триває вже понад рік.

Водночас, як повідомив директор комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась, загальний обсяг боргу держави перед цим підприємством — 25,5 млн гривень. Отож хто кому більше винен — ще велике питання.

Теплопостачальники намагаються розв’язати боргову проблему, однак поки що без результатів. Зустрічі з представниками НАК «Нафтогаз» закінчуються або нічим, або, в кращому разі, черговими обіцянками розібратися. Котельні ж опломбовані, а люди, котрі стали заручниками ситуації, вже виходять на акції протесту.

— Ми сплачуємо за надані нам послуги вчасно і в повному розмірі, — розповідає мешканка гуртожитку по вулиці Луначарського Валентина Зінченко. — У нас на вісім кімнат одна кухня з однією газовою плитою. А в кожній кімнаті проживають  сім’ї, в яких по двоє-троє дітей. Утовпитися, аби нагріти води, щоб помитися чи випрати білизну, майже нереально. Без теплої води ми просто страждаємо.

Приблизно такі ж самі думки висловлюють і мешканці будинків, розташованих по вулицях Корольова, Канівській, Гвардійській. Вони гарячої води не одержують по два місяці.

Як пояснюють черкаські тепловики, чинний тариф оплати за послуги покриває витрати лише на 88%. Різниця ж утворилася через те, що тарифи тривалий час не переглядали, а заявки про їх підвищення Національна комісія не задовольняє. Власне, через це у «Черкаситеплокомуненерго» й виникла заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». Цю різницю має покривати держава, однак вона цього не робить. Тому ВАТ «Черкасигаз» за дорученням НАК «Нафтогаз України» відключив від газопостачання чотири котельні «Черкаситеплокомуненерго».

У Черкаському міськвиконкомі ще сподіваються, що в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, куди вже не раз зверталися з проханням допомогти розв’язати проблему жителі міста, все ж таки відновлять справедливість і газопостачання відключених котелень.

І справді, чому ж через неузгодженість дій чиновників повинні страждати люди?

А тим часом. Після того, як матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що питання з постачанням гарячої води жителям згаданих вище вулиць вирішується. Але не завдяки профільному міністерству, а через місцеве ПАТ «Азот», яке у відповідь на прохання керівництва «Теплокомуненерго» поділилося своїми лімітами газу. Оплачуватимуть газ тепловики, які сподіваються, що до того часу, як ліміти вичерпаються, в цій епопеї буде поставлено крапку. Днями дві котельні підключили до газопостачання. Отже, тимчасове розв’язання проблеми знайшли. Але коли вона зникне остаточно — поки що не відомо…