Уже через три години після того, як потужний вибух, а невдовзі й виття сирен автомобілів ДСНС, швидкої та аварійних служб розбурхали минулого понеділка один зі спальних мікрорайонів Північної Салтівки міста Харкова, там майже ніщо не свідчило про недавню драму. Лише біля будинку №32 на вулиці Метробудівників, який заховався від центральної магістралі за такими самими спорудами-близнюками та зеленню сусіднього вибалку і став місцем трагедії, все ще тіснилися пожежні машини та автівки аварійних служб і стояла невеличка юрба людей. Про недавній вибух у квартирі на п’ятому поверсі свідчили закопчені чорні дірки на місці колишніх вікон і кіптява, що дісталася горішніх поверхів. Але ні диму, ні навіть запаху згарища вже не відчувалося. Вогонь, який сплахнув від вибуху о 12.45,  пожежники загасили. І мешканці сусідніх під’їздів після огляду фахівцями будинку і даного ними висновку про неушкодженість конструкції та несучих стін поверталися після несподіваної евакуації у свої квартири.

— Я саме збиралася накривати до обіду на стіл, — каже Тетяна, яка зраділа дозволу увійти в своє помешкання і лише в самому халаті й домашніх капцях нетерпляче тупцяла біля вхідних дверей, чекаючи своєї черги, — аж тут щось як лясне, а потім як гримне, та так, що посуд підстрибнув. Вибігла на балкон, а під вікнами праворуч сиплеться скло, шматки бетону і дерева. Відразу подумала, що, мабуть, у когось газ вибухнув.

Про те, що вибух спричинив саме побутовий газ, говорили й інші мешканці будинку. Цю версію, за попередніми даними, оприлюднено  й на офіційному сайті міськради. Однак прокуратура не поспішає однозначно називати причиною вибуху і пожежі побутовий газ, обмежуючись терміном «невідома речовина». Триває слідство, і, як заявив прокурор Київського району Олександр Бударний, за фактом надзвичайної події внесено інформацію до Єдиного реєстру з попередньою кваліфікацією ч.1 ст. 270 КК України (порушення вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей).

Не схильна пов’язувати вибух із газом і комісія з надзвичайних ситуацій Київського району, яка, за повідомленням прес-служби міськради, терміново провела позачергове засідання. На комісії зокрема стверджувалося, що після НП газові комунікації в першому під’їзді пройшли перевірку і витоку газу не було виявлено. Також фахівці газового господарства обстежили квартиру — епіцентр вибуху, де, за їхніми словами, вигоріли всі три кімнати, але кухня залишилася цілою. Їхня перевірка газової плити встановила, що жодна з конфорок не була увімкнена, сама плита не пошкоджена, а скло духовки ціле, що наводить на роздуми. Та останнє слово — за оперативно-слідчою групою та комісією.

Будинок після пожежі, яка сталася від вибуху в квартирі  п’ятого поверху на вулиці Метробудівників, 32. Фото автора

Внаслідок НП постраждав 27-річний чоловік, який отримав опіки 70% тіла і перебуває в Харківській міській клінічній лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги імені професора  А. І. Мещанінова. Саме він опинився в епіцентрі вибуху. Як розповідають сусіди, мешканці  злощасної квартири нині у від’їзді й попросили  дочку із зятем наглядати за помешканням. Отож вони й приїхали навідатися у квартиру батьків. Чоловік залишив дружину з дитиною біля машини, а сам піднявся на п’ятий поверх.

Як  розповів очевидець Сергій Бондаренко, який живе в будинку, де стався вибух, він відразу після  сильного гуркоту побачив хлопця, що біг.

 — Я крикнув: що сталося? Але, очевидно, у стані афекту той вскочив  у свій автомобіль, позривав із себе палаючий одяг і рвонув із місця. Він весь був червоний, обгорілий, в самих плавках, — емоційно розповідав Сергій.

До швидкої потерпілий дістався сам, та лише на це його й вистачило. Зараз його стан лікарі оцінюють як дуже тяжкий. Окрім цього чоловіка, по медичну допомогу звернулася жінка з дитиною, які отруїлися чадним газом.

На вечір дня події до своїх квартир, розташованих у правому крилі під’їзду, змогли повернутися господарі. Вони вже можуть користуватися електроенергією, подачу якої було відновлено. Своєї черги чекають і мешканці постраждалого лівого крила, яким подадуть електрику після просихання квартир, залитих під час гасіння пожежі.