ЕКСПЕРТИЗА

"Урядовий кур'єр" з'ясовував, чи є важкі метали в корисних пластівцях

Новорічні свята минули й українці поступово повертаються до буденного життя, а заодно підраховують збитки та прибутки. Як правило, у більшості з нас у збитках -гроші, а у прибутках - подарунки та... додаткові кілограми. І останніх настільки багато, що постає питання: як позбутися цього "надбання"? Тут саме час згадати про легку і корисну їжу, тобто... вівсяну крупу. От тільки чи справді "вівсяна дієта" допоможе в нелегкій боротьбі із "зайвим" та наскільки якісна ця каша? З'ясувалося, що питання це - не з легких.

Пропарити і розплющити

Уявити святкування Різдва чи Нового року без "коритця" з олів'є або оселедця під шубою неможливо. Та назвати ці страви дієтичними й корисними аж ніяк не можна. Зовсім інша справа - вівсянка. Звісно, вона не така смачна, як смажене куряче стегенце, проте яка корисна! При правильному приготуванні страв із вівсяного борошна чи крупи утворюється корисний слизовий відвар. Така тягуча консистенція пов'язана з тим, що в цій крупі є слиз і пектинові речовини. За своїм хімічним складом вівсянку відносять до поживних та калорійних видів круп, що багаті на метіонін і холін. А в жирах вівсяних круп ненасичених жирних кислот в 5-6 разів більше, ніж насичених.

Саме тому страви з вівсянки - ефективний засіб профілактики і лікування атеросклерозу. Вони просто незамінні при гострих та хронічних хворобах шлунка та кишківника і при отруєнні важкими металами. Проте через підвищений вміст жирних кислот вівсянка швидко гіркне. Тому під час купівлі продукту особливу увагу слід приділити терміну придатності. А ще -подивитись, що саме ви купуєте: пластівці чи таки вівсяну крупу. Бо це не одне й те саме. Пластівці легше і швидше приготувати, тому й смакові якості у них трохи кращі. Про це чудово знають виробники так званих моментальних каш. Вони пропонують споживачам продукцію, яку можна приготувати швидко і без зайвих зусиль. Секрет криється в тому, що зерно крупи розплющують, і в такому вигляді воно дуже добре вбирає вологу, відповідно, й розварюється. Зрозуміло, чим тонший пластівець, тим швидше готувати кашу. Товщина цих розплюснутих "пелюсток", як правило, не перевищує 0,3-0,5 мм. Щоб збільшити здатність пластівців вбирати вологу, кмітливі виробники йдуть на невеликі хитрощі: під час розплющування трохи розривають волокна пластівців або роблять на них насічки. Інша обов'язкова умова для каш швидкого приготування - гідротермічна обробка. Це коли пропарюють при високих температурі й тиску, проварюють у котлах з невеликою кількістю води або оброблюють інфрачервоними променями.

Як оживити фрукт

Для приготування такої швидкої каші достатньо залити пластівці кип'яченою водою і дати настоятися від одної-двох до семи хвилин. Спосіб приготування, співвідношення пластівців та води у більшості виробників зазначено на упаковці. Щоб споживачам було зручно їх заварювати, кілька років тому з'явилися каші у порційних пакетах. А щоб буденний сніданок трохи урізноманітнити, до вівсянки додають різноманітні фруктові наповнювачі. Зрозуміло, що за таке додаткове смакове різноманіття потрібно трохи доплатити. У більшість каш додають шматочки сушених фруктів та ягід. Висушують їх по-різному. Одним із найдорожчих способів сушки є сублімаційна: продукт заморожується, а потім під вакуумом зневоднюються. Коли споживач заливає кашу окропом, ці сублімовані фрукти та ягоди насичуються вологою і стають майже як свіжі.

Каша, яку ви вдома приготували, може бути білого кольору або мати кремовий чи жовтий відтінок. Якщо каша з наповнювачем, то допустимо, щоб вона мала відтінок того самого наповнювача. За консистенцією вона повинна бути такою самою, як традиційна, звична з дитинства вівсянка, хоча пластівці можуть бути трохи розвареними. Зрозуміло, у каші з наповнювачем мають бути шматочки фруктів. Запах та смак - теж властивий вівсянці, наявність присмаків та ароматів затхлості, гіркоти та цвілі не допускається.

Перевірено: свинцю немає

У центрі експертиз "Тест" зацікавились якістю вівсяних каш. Експерти прийняли рішення з'ясувати, чи раптом не закралися підступні важкі метали в корисні пластівці. Щоб якнайретельніше дослідити продукт, фахівці центру в торгівельній мережі закупили сім зразків "швидких" каш: три з них -просто вівсяні пластівці і чотири - з фруктовими наповнювачами. На цей раз досліджували каші торгових марок "Бистров", "Аха", "Кашка минутка", "Моментальная овсянушка", "Ваша каша", "Сила злаков" і "Сиріус Люкс".

Почали тестування традиційно - із вивчення маркування та пакування. Претензій до "піддослідних" торгових марок на цьому етапі не виявили. Далі перевірили зазначену на коробках рецептуру, тобто приготували каші, керуючись прописаними порадами та скуштували те, що вийшло. За результатами цього дослідження марка "Бистров" отримала оцінку відмінно (за п'ятибальною системою). Ця каша виявилася солодкою з яскраво вираженим присмаком полуниці. Четвірку експерти поставили каші "Аха", яка дещо кислуватий присмак, а "Кашка минутка" виявилась солодкою, проте з надто вираженим смаком малини. Четвірки також отримали "Ваша каша" й "Сила злаков" - у них був характерний смак, без сторонніх присмаків. Продукт "Сиріус Люкс" мав гіркуватий присмак, а "Моментальная овсянушка" - не виражений смак полуниці, за що ці "піддослідні" отримали оцінки "задовільно".

Не забули фахівці обстежити каші у лабораторії й на безпечність. У них шукали важкі метали - свинець і кадмій. Кількість свинцю не повинна перевищувати 0,5 мг/кг, а кадмію - не більше 0,1 мг/кг. Втішно, що виробники цих норм дотрималися і експерти перевищення показників не виявили.

- Те, що ми не знайшли в кашах важких металів, не може не радувати, - переконує президент Центру незалежних експертиз "Тест" Валентин Безрукий. - Адже свинець і кадмій мають властивість накопичуватися в організмі. Свинець вражає нервову систему, а основним із його джерел є вихлопи автотранспорту. Зауважу, що поля із зерновими культурами у нас часто розташовують уздовж автомобільних доріг. Кадмій так само вражає нервову систему і провокує серйозні проблеми з нирками та скелетом. Його "джерела" - металургійна і цементна галузі, а також підприємства з виробництва скла. Виділення кадмію в атмосферу відбувається і під час спалювання кам'яного вугілля і меншою мірою - нафти. Кадмій міститься в мазуті та дизельному паливі, у твердих побутових відходах, а також мінеральних і органічних добривах, особливо суперфосфатах, куди цей хімічний елемент входить як домішка.

Результати дослідження показали, що каші у нас якісні. І навіть якщо вони мають "проблеми", то несуттєві. Тож для всіх, хто хоче мати добре здоров'я і гарний вигляд, каші є незамінним продуктом.

КОМПЕТЕНТНО

Віталій КОРЗУН, завідувач лабораторії Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзеєва АМН України:

- Вівсяна каша - одна з найкращих вітчизняних круп'яних виробів. Вона містить низку корисних речовин, але навряд чи це панацея від того, що люди багато випили чи з'їли. Особливо, коли йдеться про м'ясні чи жирні страви. Хоча якщо людина кілька днів, як то кажуть, їсть як не в себе, а потім переходить на ріденьку вівсяну чи гречану кашу, вона трохи виведе шлаки з організму. Проте це не означає, що так відбудеться тільки за рахунок каш.

Цю страву рекомендують дітям і людям, які перенесли операцію, - вівсяна у порівнянні з іншими кашами дуже легко засвоюється організмом і активніша за рисову. Тобто в ній більше корисних речовин, вітамінів, мінеральних солей, а не лише крохмаль чи вуглеводи, як в очищеному рисі. Щодо якості вітчизняного вівса, скажу, що і він, і крупа з нього досить якісні. Звісно, якщо вони не пролежали десь 5-7 років і зіпсувались. Але, по-моєму, в Україні такого не буває. Тому вівсянка -чудовий дієтичний продукт.

ТОЧКА ЗОРУ

Ірина ЛЮЛЬКА, координатор програм ВГО "Якість життя":

- Основою правильного харчування по праву вважають каші. Проте перед тим, як їх купувати, я б радила вивчити інформацію, нанесену на пакування: назву товару, дані про його основні властивості, назву та місце знаходження виробника.

Подивитись, чи є помітка про наявність в їжі генетично модифікованих компонентів, дату виготовлення, умови зберігання та термін придатності.

На етикетці обов'язково повинні бути перераховані всі харчові інгредієнти та вказана їх кількість, щоб покупці могли оцінити якість продукту. Варто звернути увагу на інгредієнти, з яких виготовлено продукт. Не буде зайвим почитати інформацію про те, які поживні речовини містяться в 100 г сухого продукту і в одній порції. Вибираючи крупу, дивіться, хто і де її виготовив. Краще віддавати перевагу компаніям, які не один рік працюють на ринку і вже встигли себе добре зарекомендувати.