З метою підготовки до впровадження реформи органів місцевого самоврядування було розроблено проекти законів «Про співробітництво територіальних громад» (перебуває на розгляді Верховної Ради) та «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (також направлений Кабінетом Міністрів на розгляд парламенту). 

Як зазначив «УК» віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, ці проекти покликані забезпечити стимулювання економічного розвитку громад, які зможуть об’єднувати фінансові та організаційно-адміністративні ресурси. Також розроблено пропозиції до проекту змін до Конституції України в частині децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування (перебуває на розгляді ВР). Крім того, фахівці підготували низку законопроектів із метою децентралізації повноважень з надання адміністративних послуг, які найближчим часом розгляне парламент.

«Для ефективного подальшого руху шляхом реформ нині нам необхідна підтримка Верховної Ради у прийнятті зазначених змін. Реформа місцевого самоврядування — це ключова реформа, яка має дати поштовх до розвитку країни, її територій. Адже ті європейські країни, які мають сильне місцеве самоврядування, демонструють успішний розвиток», — підкреслив Володимир Гройсман.

Цікаво, що схвалену 1 квітня цього року урядом Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні фахівці почали готувати ще навесні 2005 року. «У плані заходів, згідно з липневим розпорядженням Кабміну «Про схвалення Концепції реформи місцевого самоврядування» від 2009 року, передбачалося, що до 2012 року в Україні мала завершитися ця реформа. Але зміна уряду у 2010 році призвела до того, що два роки на її реалізацію не звертали увагу, хоча всі послання Президента до Верховної Ради акцентували на тому, що потрібно робити реформу децентралізації. Основна її ідея — владою потрібно ділитися», — каже директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

Ідея децентралізації — це ідея стійкої системи, коли влада розподіляється по горизонталі та вертикалі, отримуючи багато точок опори. І тому руйнація однієї точки опори не руйнує всю систему. Однак вертикаль влади, яку будували на концентрації усіх повноважень і ресурсів у руках однієї людини, у лютому цього року завалилася. Зрештою така вертикаль призвела до повної залежності територій від центру, тотальної корупції і фактично знищила систему місцевого самоврядування, суттєво обмежуючи можливості громади самостійно приймати рішення. Нинішня реформа має виправити ці помилки.

ДОВІДКА «УК»

Кабмін 1 квітня схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування. Модель реформованої системи органів публічної влади на місцях передбачає наявність в Україні 27 регіонів (24 області, АРК Крим, міста Київ і Севастополь), понад 100 районів, понад 1500 громад. Чинна система органів публічної влади на місцях складається з 27 регіонів (24 області, АРК Крим, міста Київ і Севастополь), 490 районів, територіальних громад (налічується 458 міських рад, 783 селищні, 10 279 сільських рад).