ВХОДИНИ

«Урядовий кур’єр» дізнався, де продається житло за ціною 3850 грн за квадратний метр

У райцентрі Михайлівка, що в Запорізькій області, здали в експлуатацію перший будинок, зведений у рамках реалізації програми соціальних ініціатив Президента України «Доступне житло».

Раді, що дешево

— На власному досвіді відчув, як важливо для молодої родини мати власний дах над головою — хай невеличку, але затишну оселю. Тому ми прагнули якнайшвидше звести цей будинок, щоб сьогодні справжнім щастям сяяли очі новоселів, — випромінював позитив керівник генеральної компанії-забудовника «Інвест-М 2007» Григорій Маловічко.

Справді, темпи будівництва вразили михайлівців: п’ятиповерховий об’єкт звели лише за вісім місяців!

— Короткий термін будівництва не завадив ретельному дотриманню всіх вимог, які експерти висувають до цивілізованого житла. Будинок на 30 квартир, утеплений за сучасними технологіями, кожна квартира обладнана індивідуальним опаленням. А вартість житлової площі навіть нижча за нормативну для сільської місцевості на Запоріжжі, та й, напевне, в усій Україні: 3850 грн за 1 кв. м. Для прикладу, в сусідньому Вільнянську таке саме житло коштує 5800 грн за квадратний метр, — підтвердив голова Михайлівської райдержадміністрації Сергій Передерій. — Ми вже вручили ключі від новісіньких квартир двом сім’ям. Нині ще кілька родин проходять процедуру оформлення кредиту. Охочі придбати житло мають вибір: у цьому будинку по 10 однокімнатних, двокімнатних та трикімнатних квартир загальною площею 34, 55, 70 кв. м відповідно.

Завдяки реалізації державної програми «Доступне житло» входини тут уже відсвяткували сім’ї Євгена Ракші та Олександра Циганія.

За словами керівника Запорізької дирекції Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Костянтина Попова, згідно з державною програмою «Доступне житло» громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, можуть придбати квартиру в кредит під 3% річних. Первинний внесок — 15% вартості житла. Наприклад, для покупців однокімнатної квартири площею 34 кв. м у михайлівському будинку ця сума становить 19584 грн. При цьому 10% буде сплачено за рахунок коштів обласного бюджету — таке рішення Запорізької обласної ради на підтримку соціальних ініціатив Президента. Решту суми власник житла погашатиме протягом 15 років — по 789 грн щомісяця.

Новосели випромінюють щастя

— За власні кошти ми не змогли б собі купити квартиру, а брати гроші в кредит — це було б для бюджету нашої сім’ї розоренням, — розповіла кореспондентові «УК» Світлана Ракша. — Завдяки державній програмі ми змогли взяти фактично безвідсотковий кредит на купівлю нашої квартири і так ще й заощадити гроші на ремонт і вмеблювання квартири.

Як же вдалося за такий рекордний термін звести п’ятиповерховий будинок на два під’їзди, цікавлюсь у генерального директора ТОВ «Інвест-М 2007» Григорія Маловічка.

— Тільки завдяки тісній співпраці влади та бізнесу. Це не просто будинок, це будинок, побудований за всіма сучасними нормами і правилами. Завдяки державній програмі  житло стає справді доступним, і ми це бачимо на прикладі Михайлівки. За такого підходу, як у Михайлівці, коли місцева влада, районна адміністрація всіляко допомагають забудовникові, ми готові будувати подібні об’єкти, де завгодно. Наступний будинок, яким займаємося, розташований у Запоріжжі. Це дім на 80 квартир, і ціна квадратного метра не повинна радикально відрізнятися від тієї, що в Михайлівці.

Таки програма діє

Будинок у Михайлівці — далеко не єдиний, зведений за програмою «Доступне житло». Так, у Запоріжжі завершилося будівництво багатоповерхового житлового будинку на вул. Новокузнецькій, 5-б. Запорізький домобудівний комбінат здав в експлуатацію другий під’їзд цього будинку. Ключі отримали 49 сімей. Чотири квартири з них — завдяки програмі «Доступне житло».

— Люди переконалися, що програма діє, — прокоментував подію перший заступник Запорізького міського голови Дмитро Свіркін.

Що ж до перших результатів реалізації програми «Доступне житло» в Запорізькій області загалом, за словами начальника управління містобудування та архітектури ОДА Юрія Лукашева, вже видано 11 кредитів на суму понад 2,6 млн грн.

— А з огляду на те, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення, згідно з яким розширюється перелік будинків, де квартири можна реалізувати за програмою іпотечного кредитування, та категорій громадян, що мають право придбати житло, очікуємо істотне зростання попиту на таку іпотеку, — зазначив Юрій Лукашев. — Завдяки цьому ми значно розширили пропозицію доступного житла для громадян. На території області офіційно затверджено 11 будинків, де запоріжці можуть придбати житло в рамках цієї держпрограми. Нині до включення у програму готуємо ще два будинки.