Розкажіть детально, що таке «Картка киянина», чиїм розпорядженням вона впроваджена і хто її отримуватиме?

 А ще хочу дізнатися, чи не обмежить її впровадження у правах людей, які приїжджають до столиці з інших регіонів та мають право на  безплатний  проїзд у громадському транспорті. Наприклад, якщо в мене немає такої картки, але маю статус «ветеран праці» та «дитина війни» — чи  можу я їздити в столичному метро безплатно?

М. ЛІХАЧОВ,
смт Вороніж Сумської обл.

Леонід НОВОХАТЬКО,
заступник голови
виконавчого органу
Київської міськради:

— Задля забезпечення впорядкування механізмів надання пільг, їх обліку та адресності, розвитку безготівкових форм розрахунків за проїзд у Київському метрополітені та на виконання розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 14.09.2011 року № 1670 «Про впровадження пілотного проекту системи «Картка киянина» в місті Києві запроваджується «Картка киянина».

Категорії киян, яким видається ця картка, визначені рішенням Київської міської ради від 17.02.2011 року № 319/5406 «Про затвердження міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» на 2011—2015 роки». Це категорії, які не мають права на безоплатний проїзд у метрополітені відповідно до законів України, а саме: пенсіонери, інваліди, непрацюючі особи, які здійснюють догляд за дітьми-інвалідами, особи, які не мають права на пенсію, один із батьків багатодітної сім’ї та соціальні працівники.

Оскільки ви маєте статус «дитина війни» та «ветеран праці», то вам надано право безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі) відповідно до законів «Про соціальний захист дітей війни» та «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» відповідно.

А тому впровадження «Картки киянина» жодним чином не обмежить права громадян, які прибувають у Київ та мають право на безоплатний проїзд у метрополітені відповідно до чинного законодавства.