ДОПОМОГА

По житлові субсидії звертається дедалі більше українців

Станом на 1 січня 2011 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 1 373,5 тис. сімей - 8% всіх домогосподарств України, що на 60% більше, ніж в аналогічний період попереднього року (868,9 тис. сімей). Таку статистику навів перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага.

Середній розмір субсидій, призначених у листопаді, становив 164,1 грн, що вдвічі більше, ніж до підвищення ціни на природний газ (у березні 2010 року - 79,6 грн). Крім того, торік 328 тис. сімей призначено субсидію на придбання скрапленого газу та твердого побутового палива. Житлові субсидії населенню надаються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Василь Надрага також зазначив, що держбюджетом на 2011 рік передбачено видатки на надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлових субсидій населенню у сумі 7 млрд грн.

Відповідно до урядового рішення з 1 серпня 2010 року спрощено порядок призначення житлових субсидій. Якщо раніше, звертаючись по допомогу, громадяни витрачали багато часу, збираючи довідки від організацій, що надають житлово-комунальні послуги, то відтепер вони надають необхідну інформацію без участі заявників - за запитами органів праці та соціального захисту, які призначають субсидії.

Для призначення субсидії треба завітати до управління соціального захисту, заповнити заяву та декларацію про доходи і майновий стан і підтвердити відповідними довідками надану в декларації інформацію про доходи за останні шість місяців (крім пенсіонерів і отримувачів соціальної допомоги - інформацію про їхні доходи органи праці та соціального захисту отримують самі з відповідних баз даних).

У сільській місцевості прийом заяв з необхідними документами для призначення субсидій та передачу їх органам праці та соціального захисту здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад. За спрощеним порядком громадяни мають можливість надіслати заяву та необхідні документи поштою, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.