Багато років з цікавістю і задоволенням читаю «Урядовий кур’єр», але звернутися із запитанням вирішила вперше.

Моя дочка у лютому 2012 року народила трійню. Тож нині у трикімнатній квартирі мешкають фактично три родини: моя сваха, її молодший син з дружиною і дитиною, я та моя дочка з чоловіком, двома старшими дітьми 12 і 5 років і трьома немовлятами. Родина дочки (семеро осіб) займають одну кімнату, площею 17 кв. метрів. А у квартирі на одну людину припадає 3,4 кв. метра житлової площі або 5,5 загальної.

Тож хочу дізнатися, які пільги має родина, де народилася трійня та на загал є 5 дітей, щодо поліпшення житлових умов? Та які ще пільги вони мають отримувати?

З. ІВАЩЕНКО,
м. Ірпінь Київської обл.

Тетяна ІВАНЕНКО, 
заступник директора
Департаменту сімейної
політики Мінсоцполітики:

— Статтею 1 Закону «Про охорону дитинства» визначено, що багатодітна сім’я — сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Відповідно до статті 13 Закону «Про охорону дитинства», багатодітним сім’ям передбачено наступні пільги:

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом;

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

— безоплатне одержання ліків за рецептом лікаря;

— щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

— першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

— безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання;

— безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Для отримання і підтвердження статусу багатодітної сім’ї ваша родина може звернутися до відділу у справах сім’ї та молоді за місцем проживання, отримати посвідчення батьків та дитини з багатодітної родини.

Посвідчення видаються одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів:

— заяви батька або матері про видачу посвідчень;

— копії свідоцтв про народження дітей;

— довідки із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу для осіб від 18 до 23 років, якщо вони навчаються за денною формою навчання;

— копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

— довідки про склад сім’ї;

— фотокарток (батьків та дітей), розміром 30х40 мм;

— довідки про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення структурним підрозділом не видавалися (у разі реєстрації батьків за різним місцем проживання).

Відповідно до положення про Міністерство соціальної політики, затвердженого Указом Президента від 06.04.2011 року № 389/2011, це питання не належить до компетенції Міністерства.

Згідно із Законом «Про місцеві державні адміністрації», надання встановлених пільг і допомог, пов’язаних з охороною материнства і дитинства, поліпшення умов життя багатодітних сімей — є компетенцією органів місцевої влади.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад згідно із статтею 34 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», вирішують питання надання допомоги багатодітним сім’ям у будівництві індивідуальних житлових будинків, проведенні капітальних ремонтів житла, придбанні будівельних матеріалів.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», внесено зміни до частини першої статті 46 Житлового кодексу Української РСР, якими передбачено, що сім’ї, які мають п’ятьох і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей, позачергово забезпечуються житлом за місцем проживання.