ДАТА 

Росія сприятиме підготовці виставок, присвячених творчості Тараса Шевченка, залучивши свої архівні документи
 

Україна та Росія спільно готуватимуться до 200-річного ювілею Тараса Шевченка, який відзначатиметься в 2014 році. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з керівником Федерального агентства у справах СНД, співвітчизників, які проживають за кордоном, та з питань міжнародного гуманітарного співробітництва РФ Костянтином Косачoвим.

«Творчість Шевченка, як і багато іншого культурного надбання українського та російського народів, поєднує наші країни», — зазначив Микола Азаров. Він підкреслив, що Україна зацікавлена в спільній підготовці до святкування ювілею Кобзаря, та висловив впевненість, що і Росія, і країни СНД візьмуть участь у відзначенні 200-річчя Тараса Шевченка.

Російська сторона передала Прем’єр-міністру України копії унікальних, раніше невідомих документів, пов’язаних із життям та творчістю Тараса Шевченка. Зокрема це вірші Кобзаря російською мовою, копії його малюнків.

«Шевченко — великий поет, який творив як українською, так і російською мовами. Його надбання унікальне й однаково цінне для наших народів», — зазначив Костянтин Косачoв. Тож він запропонував під час підготовки до ювілею посприяти в організації виставок, присвячених творчості Кобзаря, до яких можна залучити архівні документи, які є в Росії.

Загалом культурне співробітництво України та Росії має широкий потенціал для розширення в багатьох напрямках. Українська сторона розробила проект міжурядової угоди про співробітництво у сфері забезпечення осіб, які належать до національних меншин. Документ передано російській стороні в червні. Наприкінці жовтня в Санкт-Петербурзі відбудеться IV Всесвітній конгрес співвітчизників, які проживають за кордоном.

Микола Азаров наголосив, що Україна намагається максимально  забезпечити умови для реалізації в усіх сферах діяльності громадян інших національностей, зокрема росіян. Водночас висловлено переконання в необхідності активізації роботи з обміну студентами між Україною та Росією. Також ішлося про можливість обопільного відкриття філій вишів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Росія для нас не просто сусід, це країна, з якою нас пов’язує значно більше», — зауважив Микола Азаров. При цьому він висловив переконання в продовженні розвитку гуманітарних, культурних відносин між країнами, які б повною мірою сприяли самореалізації як українців, які живуть на території Росії, так і росіян, що проживають в Україні.

У свою чергу Костянтин Косачoв зазначив, що в Україні проживає близько 8 мільйонів росіян. Наразі допомогу їм надають у межах можливостей  російської економіки. Він висловив переконання, що головний акцент підтримки співвітчизників здійснюватиметься шляхом реалізації відповідних програм, фінансування  яких з часом  збільшуватиметься. «Сподіваюся на відтворення спільного гуманітарного простору між нашими країнами», — зазначив Костянтин Косачoв. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»