ТРАДИЦІЇ

За підтримки облдержадміністрації місто може стати одним з центрів світового кадетського руху
 

Майже вікова відстань відділяє передостанній і нинішній, нещодавній випуск кадетів Сумського кадетського корпусу, який носить ім’я Івана Харитоненка. Носить не випадково, бо саме зусиллями Івана Герасимовича наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. за його кошти було створено цей учбовий заклад. Харитоненко-старший до урочистого відкриття кадетського корпусу 26 вересня 1902 р. не дожив. Батьківську мрію реалізував син — Павло. Харитоненки передали безкоштовно військовому відомству 50 десятин землі (це майже 55 гектарів!), 500 тисяч карбованців на будівництво корпусу, де б жили й навчалися 500 кадетів.

Кадетські корпуси — навчальні заклади для підготовки юнаків до військової служби — прусський «винахід» середини ХVІІ ст. На той час, коли з’явився Сумський кадетський корпус, такі самі корпуси існували в Росії, Німеччині, Японії, Чорногорії, а схожі за напрямом підготовки учбові установи — практично в усіх розвинених країнах світу.

Сумський кадетський корпус готував кадри для армії до 1918 року й був закритий більшовиками. Про значущість учбового закладу свідчить те, що тоді, на першому етапі його історії, начальниками Сумського кадетського корпусу були генерал-лейтенанти (Л. Кублицький-Піотух, а потім — А. Саранчов). За часів гетьмана І. Скоропадського корпус почав працювати як «гетьманський», але з поверненням до влади більшовиків його закрили остаточно. В радянські часи тут містилися різні військові навчальні заклади вже для дорослих. До 1927 року готували піхотних офіцерів, потім — артилеристів. У ранзі військової вищої школи колишній кадетський корпус проіснував до 2007 року й був розформований. На його базі рішенням облради створили місцевий ліцей з підсиленою військово-фізичною підготовкою. Але нинішньому Сумському голові облдержадмінстрації Юрію Чмирю ранг закладу не здавався оптимальним. Вважаючи одним зі своїх пріоритетів підтримку дітей з проблемних сімей та дітей, позбавлених батьківської опіки, він вирішив відродити кадетський корпус як навчальний заклад-інтернат з більш високим, більш авторитетним статусом, аби і фінансування — передумова збільшення рівня підготовки — зросло, аби вчити, виховувати тут дітей не тільки зі свого регіону. І голова облдержадміністрації домігся свого. 8 вересня минулого року Президент України В.Ф. Янукович підписав указ про створення Державного ліцею-інтернату з підсиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка. 

Нині тут навчається 312 юнаків. Наступного року їх буде 600, а в перспективі чисельність кадетів сягатиме тисячі. Після закінчення ці юнаки можуть пов’язати свою долю не тільки з армією, а й з іншими силовими структурами, зі службою у МНС.

Колись, на початку минулого сторіччя, на території корпусу в церкві Івана Богослова (що нині відроджується), поряд з вівтарем зберігалася головна реліквія навчального закладу — його прапор, розшитий золотом із зображенням Спаса Нерукотворного в центрі, білою каймою і написом «З нами Бог!»

На щастя, цей прапор зберігся! Його історія — сюжет для пригодницького фільму. В 1918 році при евакуації 15-річний кадет Дмитро Потьомкін вивіз прапор із Сум. Врятовану святиню корпусу деякий час переховували у церкві в Білій Церкві, потім прапор потрапив до Югославії, де в еміграції певний час змогли продовжити працювати, виховувати дітей, змушених покинути батьківщину, два кадетських корпуси з Російської імперії. Потім корпуси закрили, життя розкидало по світу їхніх вихованців, а реліквія потрапила до бруклінської православної церкви Нью-Йорка, де зберігається і понині. Він — власність двох кадетів-ветеранів.

Випускники кадетського корпусу розповідають голові Сумської ОДА Юрію Чмирю про планина майбутнє.
Фото надане Суською ОДА

І здавалося, доля прапора — бути історичним, по суті — музейним експонатом остаточно визначилася. Так було до того часу, коли про існування прапора дізнався Сумський голова облдержадміністрації. Він загорівся ідеєю повернути стяг «на історичну Батьківщину», до Сум, до кадетського корпусу, поновити його колишній статус. Юрій Чмирь почав перемовини з лідером світового кадетського руху — князем Володимиром Голіциним, прагнучи відновити зв’язок часів, відновити історичні традиції, зробивши Суми одним з центрів світового кадетського руху, а Кадетський корпус ім. І. Харитоненка — зразковим навчальним закладом.

Сторони досягли порозуміння, й у Сумах впевнені: восени, коли почнеться новий навчальний рік, прапор повернеться додому. В роковини 110-річчя урочистого відкриття Сумського кадетського корпусу це буде святом не лише для кадетів, а й для всіх сумчан, для зарубіжних гостей, яких чекають на урочистості.

P.S. Можна розмірковувати про різні виміри цієї історії, розглядати її під різними кутами зору. Хочу звернути увагу читачів на такий, як репутація регіону. Вона впливає не тільки на ставлення до своєї малої батьківщини з боку її жителів, а є значущою і в рамках держави, і поза цими рамками. Так само, як для людини, для юридичної особи, для міста, області, країни,  репутація — безцінне багатство. Якщо б це розуміли повсюдно в нашій державі, ми б сьогодні жили краще...