ДИПЛОМАТІЯ

Політичні групи Європарламенту продовжать працювати над спільною позицією щодо України

Питання про порушення демократичних норм в Україні, яке нібито мав розглядати Європарламент у ході пленарного засідання, що завершилось учора, на порядок денний винесене не було. Великою мірою це трапилося через те, що у Страсбурзі протягом тижня перебувала «важка артилерія» — делегація українських депутатів на чолі з лідером провладної партії Олександром Єфремовим та міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який відмовився спілкуватися з пресою. Така «концентрована» присутність  впливових вітчизняних політиків під час сесії Європарламенту недвозначно свідчить, що Київ таки ризикував втратити прихильність Брюсселя на фінальній стадії переговорів щодо Угоди про асоціацію.

Як заявив у коментарі кореспонденту «УК» народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Леонід Кожара, у Страсбурзі і в Брюсселі не знають фактичного стану речей в Україні і суті справи Юлії Тимошенко. Крім того, за його словами, найпотужніша політична сила Європарламенту — Європейська народна партія — сприймає позицію лише прихильників Юлії Тимошенко і не дослухається до аргументів іншої сторони. «Саме ці два моменти й створили підгрунтя для того, що ЄНП лобіювала проект резолюції Європарламенту із засудженням того, що відбувається в Україні, який ставить під загрозу наші переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію, — пояснив Леонід Кожара. — Тому протягом цих днів наша делегація проводила зустрічі з усіма головними фракціями Європарламенту і, наголошую, переважна більшість фракцій, крім ЄНП, сприйняли наші пояснення».

У стінах будинку Європарламенту в Страсбурзі з українським питанням не визначилися. Фото автора

За його словами, кілька європейських політиків, з якими він зустрівся у Страсбурзі, категорично заявляли, що без негайного припинення справи проти колишньої очільниці українського уряду переговори з ЄС будуть припинені. Леонід Кожара називає таку позицію відкритим шантажем і мовою ультиматумів, яка неприйнятна у сучасній Європі. «Ні уряд, ні Президент не мають повноважень на втручання і вплив на судовий процес», — наголосив він.

Наразі «українське питання» спущено на рівень Комітету закордонних справ Європарламенту, а це, на думку Леоніда Кожари, свідчить, що аргументи української делегації були сприйняті. «Слухання щодо України в цьому комітеті ще тривають, — сказав депутат. — Потім буде процес додавання поправок до проекту рекомендацій від усіх політичних груп Європарламенту, а остаточний текст стане об’єднаним варіантом усіх думок».

У тексті документа про порядок денний засідання комітету міністрів, який відбувся в понеділок у Страсбурзі, зафіксовано, що термін поправок до рекомендацій щодо укладення Угоди між Україною та ЄС про асоціацію приймається до 21 вересня, а наступне засідання комітету має пройти 22 вересня у Брюсселі. Проте євродепутати вирішили продовжити термін внесення поправок, протягом якого стежитимуть за внутрішньополітичною ситуацією в Україні. Які рекомендації винесе Європарламент Раді ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною, як очікується, стане відомо у листопаді.

(Інтерв’ю з Леонідом Кожарою про перспективи євроінтеграції України та відносини з Росією читайте у найближчих номерах «УК»).