Моя подруга знову відвідала Китай. Надіслала фотографії, соту частину з того, що встигла познімати на вулицях. До кожної — два слова захоплено-сумного коментаря про те, що «хочеться жити в країні, де тебе люблять, навіть не знаючи твого імені». «Уявляєш, у готелі ми знаходили записки від покоївок: «З моря сьогодні дме прохолодний вітер. Якщо вирішите піти на прогулянку, одягайтеся тепліше», —  писала подруга.

Я роздивлялася фотографії велосипедистів, яким поступається дорогою «мерседес», рівних як скло шляхопроводів, вздовж яких навіть у пустелі висаджено красивий чагарник, буддійських храмів, Великої китайської стіни... І раптом бачу бронзовий пам’ятник молодим людям з книжками і планшетами в руках та з рюкзаками за спиною. Пам’ятник студентам?

«Так, у них дуже шанують «технарів», —  підтвердила подруга мою здогадку.  — Про вчених, які можуть запропонувати нові технології або побудувати новий завод, так і кажуть: ви для нас вище богів».

А, може, це і є ідея, що дозволяє Китаю так успішно підкорювати світ? Пригадую слова знайомого викладача одного з луганських вузів, який уже багато років працює з китайськими студентами. Він теж задавався питанням, чому у наших країн схоже минуле — захоплення марксизмом і червоними прапорами, але таке різне сьогодення. І отримав у відповідь: «Ми ввімкнули лівий «червоний» сигнал повороту, а поїхали направо». Так, відповідь не пряма, але в цілому про те, що можна будувати і капіталізм «з людським обличчям», якщо щиро хочеш саме розбудовувати країну.

Ми ж усе починаємо ніби з чистого аркуша. Наприклад, заперечуємо саму можливість планового розвитку економіки. А китайцями в 12-й п’ятирічці (2011-2015), наприклад, поставлено завдання на залізницях перейти на швидкісні потяги, які вимагають, як і авіація, алюмінію. Під програму швидкісних поїздів розраховується збільшення виробництва первинного алюмінію та продукції наступних переділів (сплави, прокат, конструкції). Під додатковий обсяг алюмінію розраховується додатковий видобуток бокситів плюс необхідна додаткова потужність генерації електрики, бо алюміній — це електроліз. І, відповідно, видобуток вугілля для теплових електростанцій.

«Вся ця арифметика стосовно кольорових металів та енергетики сполучається з чорною металургією як основою індустрії. А вже потім ставиться на державне кредитування грошима. Це і є п’ятирічний план», —  підкреслює директор Інституту російсько-китайської стратегічної взаємодії Андрій Дев’ятов.

На його думку, на тлі кризи світової фінансово-кредитної системи на основі USD п’ятирічне і більш довгострокове (до 2020 року) планування економічного розвитку країни в натуральних показниках, а соціального розвитку народу в нематеріальних величинах і є запорукою успішного «захоплення майбутнього» Китаєм.

... Учора чоловік повернувся з роботи і показав новеньку купюру номіналом в один юань. Його товариш з’їздив у відрядження від свого підприємства до Пекіна —  налагоджує постачання та установку обладнання. Ми поклали цей юань до колекції. Поки — не в кишеню. Але чи надовго?