ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ

Луганщина першою в Україні запроваджує західні стандарти ведення агробізнесу  та допомоги онкохворим

Понад 200 представників підприємств із 20 країн та можновладці беруть участь у триденному обговоренні проектів і умов для бізнесу. Закордонні інвестори прибули, аби вивчити перспективи вкладання іноземних коштів в українську економіку. Акцент у дискусіях робиться на питаннях нових можливостей для бізнесу, які інтенсивно створюються в країні. Так, уже після пленарного засідання, яким відкрився в Луганську ІІІ Міжнародний інвестиційний форум, було підписано серйозні документи про співпрацю: угоду з інвестиційною групою «Waimea holdings limited» (Польща) про затвердження плану реалізації проекту «Агромісто» та угоду з американською клінікою IGH про створення в Луганську міжнародного онкологічного центру. Мета такої клініки, за словами представника американської сторони Вадима Гущина, — впровадити принципи західної медицини в українських умовах.

Головне — продовольча безпека

Однак головна тема форуму — продовольча безпека та перспективи розвитку аграрного бізнесу. «Нині продукти харчування, — зазначає голова обласної ради Валерій Голенко, — найбільш тверда і вартісна світова валюта». І в області розуміють, що вона зростатиме в ціні. Тож, за словами В. Голенка, «луганські аграрії довели: готові боротися за право зі своєю продукцією вийти на світові ринки. Область збирає щорічно понад мільйон тонн зерна, в регіоні з’являються сучасні тваринницькі комплекси, переробні підприємства. Необхідно підтримати місцевий аграрний бізнес і допомогти йому розвиватися швидшими темпами».

На тлі сказаного закономірна позиція голови Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка: «Для всіх інвестпроектів на Луганщині горить тільки зелене світло. І цей «світлофор» ніколи не перемкнеться ані на заборонні сигнали, ані в режим очікування».

Ініціативу обласної влади щодо проведення форуму високо оцінив і віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко, який прибув у Луганськ на відкриття. Нині іноземний інвестор остерігається вкладати гроші в українську економіку. На думку Сергія Тігіпка, головна причина — у світовій кризі. «Але криза, — каже він, — підштовхує до того, аби ми максимально працювали». Звертаючись до гостей, С.Тігіпко розповів про заходи, яких вживає вітчизняний уряд для розвитку бізнесу: зменшення податкового тиску, дерегуляція, долучення до міжнародних угод про зони вільної торгівлі.

Область матиме «Агромісто»

Не менш переконливим аргументом для потенційних інвесторів, ніж ця інформація, стала й презентація плану реалізації проекту «Агромісто». Його суть — створення на сході України масштабного промислового парку: на одній території (майданчик для будівництва — 125 га — уже виділено, до нього підведено необхідні мережі) розташовуватимуться склади, овочесховища, оптовий ринок, заводи з переробки сільгосппродукції, юридичні й консалтингові компанії, митний термінал, цехи для ремонту сільгоспобладнання.

Угода з «Waimea» передбачає будівництво поляками складських приміщень. Це перший етап у «будівництві» самого «Агроміста». А кінцева мета — створити умови для розвитку регіонального агробізнесу відповідно до сучасних світових стандартів, для виробництва місцевими аграріями продуктів харчування в кількості, якої вистачить, щоб нагодувати жителів усієї області та відмовитися від невиправдано значних обсягів імпорту овочів, фруктів, м’яса, які є нині. «Сподіваємося, що спільний із «Waimea» проект буде не єдиним «джерелом», яке підживлюватиме «річку» із назвою «Агромісто», — відзначив Володимир Пристюк. — Готуючись до форуму, ми провели переговори більш ніж зі 150 потенційними інвесторами. І багато з них відгукнулися на наші пропозиції. Вони цими днями в Луганську, щоб особисто оцінити перспективи».

Уже визначено основні етапи розвитку проекту на період з 2013 по 2016 рік, згідно з якими передбачено будівництво комплексу споруд для зберігання та переробки сільгосппродукції. Бюджет проекту передбачає понад 40 млн євро інвестицій, але остаточно залежатиме від того, наскільки об’єкти «Агроміста» зацікавлять інших представників бізнесу. Зокрема керівництво Луганщини хоче залучити для цього іранські інвестиції, тож у рамках форуму провели зустріч із представниками делегації, до якої ввійшли Надзвичайний і Повноважний посол Ісламської Республіки Іран в Україні Акбар Гасемі-Аліабаді та губернатор провінції Хорасан-Резаві доктор Махмуд Селах Ахмадабад. До речі, за останні 17 років представники іноземного капіталу жодного разу не скаржилися ні на неможливість співпрацювати з обласною владою, ні на те, що їхній бізнес тут у небезпеці.