ПРОДБЕЗПЕКА

"Окремі продукти харчування з тих чи інших причин останнім часом дещо підвищувалися в ціні. Зокрема, суспільство і ЗМІ відреагували на досить різке підвищення цін на гречану крупу. Ми контролюємо цю ситуацію. Хочу запевнити, що після втручання уряду в ситуацію на продовольчому ринку ціни на гречку не будуть перевищувати 14 гривень за кілограм", - запевнив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий після того, як особисто відвідав магазин однієї великої торговельної мережі та проконтролював ситуацію з цінами на гречану крупу.



 

 

 

 

 

За його словами, різке зростання ціни на цей продукт спричинила ситуація на зовнішніх ринках, зокрема неврожай культури у сусідніх країнах. "Проблема з подорожчанням гречки пов'язана з тим, що цей продукт споживають у досить обмеженій кількості країн. Найбільшими споживачами гречки є наші сусіди - Росія і Білорусь, де стався великий неврожай цієї культури. Через це ціни на гречану крупу почали підвищуватися на міжнародному ринку, що відбилося і на Україні", - пояснив чиновник.

"Ситуацією на ринку вирішила скористатися частина бізнесменів. Проте ми розуміємо, що ціна на продукт повинна відповідати затратам на його виготовлення. У минулому році виробники гречки продали її за середньою ціною 4 грн за кілограм. Після переробки середньовиважена ціна гречаної крупи складала 7 грн. З урахуванням виробничих потреб заводів-переробників ціна мала становити 8 грн за кілограм, тобто з націнкою роздрібних мереж гречана крупа мала б коштувати не більше 10-12 грн. Проте через дефіцит цієї культури на зовнішніх ринках і через намагання зробити певні запаси в Україні попит на цю культуру почав зростати", - цитує слова посадовця прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Микола Безуглий також зауважив, що наразі вдалося забезпечити доступні ціни на інші продукти харчування. "Ситуація на світовому аграрному ринку добре відома. Через подорожчання енергоносіїв, через дефіцит продуктів взагалі в світі є певний тиск світового аграрного ринку на цінову ситуацію в нашій державі. Проте вжиті урядом заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки дали змогу встановити в країні стабільні ціни на продукти харчування, які сьогодні одні з найнижчих у східноєвропейському регіоні".