МОДЕРНІЗАЦІЯ

Під егідою Президента у Києві відбулася міжнародна конференція за участі  багатьох
провідних світових компаній

«Investconference in Kyiv» привернула увагу представників 150 світових компаній. Адже завдяки заходу потенційні міжнародні інвестори мали змогу напряму поспілкуватись із керівниками держустанов. Під час конференції пройшло три тематичні засідання - «Реформування економіки в умовах світової кризи: зовнішні і внутрішні чинники», «Інвестиційний потенціал України і регіону Центральної та Східної Європи», «Конкурентні переваги ведення бізнесу». А найголовніше те, що напередодні наша країна запровадила механізм «єдиного вікна», завдяки якому інвестор виходитиме на український ринок не за 2 роки, як це було раніше, а за 6-9 місяців.

Серед лідерів модернізації

У першому засіданні брав участь Президент Віктор Янукович. Але означив його голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів. «Розпочинаючи принципово новий безпрецедентний етап відкритості співпраці, маємо на меті створити найсприятливіші умови для роботи іноземних інвесторів в Україні», — саме так він звернувся до присутніх.

А зі слів глави держави усі зрозуміли, що Україна таки має потужний потенціал для розвитку і може швидко та ефективно інтегруватися у світову економіку, відтак увійти до кола молодих лідерів модернізації, а інвесторам — надати шанс поєднати у своїх проектах нові геоекономічні можливості. З цього приводу Президент висловив бажання завершити непростий переговорний процес щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2011 році. Говорячи про це, він апелював до представників транснаціональних компаній, для яких зняття бар’єрів на шляху торговельних та інвестиційних потоків між Україною та ЄС має велике значення.

Новостворена Державна інвестиційна компанія швидко надаватиме адміністративні послуги бізнесменам. Ми хочемо залучати довгострокові фінансові проекти у житлово-комунальне господарство, енергетику тощо. А вихід вітчизняних підприємств на фондові ринки Лондона, Гонконга, Нью-Йорка сприятиме надходженню додаткових інвестицій в економіку країни.

Віктор Янукович попередив, що до 2014 р. ми маємо залишити тільки обмежений перелік підприємств, які забезпечують виконання державою своїх основних функцій. Всю решту буде приватизовано. Тому найближчим часом парламент розгляне нову редакцію Державної програми приватизації.

Ринкова ціна замість політичної

Окрім перспектив глава держави говорив і про здобутки: в 11 міжнародних фінансових центрах Європи, Америки та Близького Сходу упродовж останніх тижнів було проведено світову презентацію Національних проектів України. «Вони розраховані на поєднання зусиль держави і приватних вітчизняних та іноземних інвесторів. Тому в реалізації Національних проектів я бачу широке поле для співпраці з інвесторами в рамках механізму державно-приватного партнерства», — наголосив він.

У реальному секторі економіки вже реалізуються проекти щодо розвитку транспортної інфраструктури, приймання скрапленого газу, використання альтернативних джерел енергії, будівництва доступного житла, відродження скотарства, розвитку виробництва зерна тощо.

Для партнерства влади та бізнесу у нас створено необхідну законодавчу базу: прийнято Закон «Про державно-приватне партнерство», а Кабміном — необхідні підзаконні акти для реалізації його норм.

Вже на прес-конференції Владислав Каськів розповів, що представлені Україною в рамках світового роуд-шоу п’ять Нацпроектів отримають своїх партнерів та фінансування в розмірі сотень мільйонів доларів протягом трьох років, створять десятки тисяч робочих місць. А підписання контрактів планується, за його словами, десь на середину весни наступного року.

На запитання «УК» щодо перспектив будівництва LNG-терміналу він відповів: «Навіть при зменшенні вартості газу цей проект залишається актуальним, оскільки кон’юнктура постійно змінюється, ціна може збільшуватися, може зменшуватися, відносини можуть поліпшуватися і погіршуватися, а державна політика повинна базуватися на фундаментальних основах економічної безпеки», - зазначив він.

Тому тільки диверсифікація енергопостачання в Україну допоможе зберегти низьку ціну і відносини з сусідами, монополістами, постачальниками. «Факт реалізації цього проекту змінить політичну ціну на газ в Україні на ринкову», - наголосив керівник Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами.