Я — пенсіонерка, отримую 960 гривень пенсії. Моя дочка працює, щомісяця заробляє 1300 гривень. Читали в «Урядовому кур’єрі» про те, що працююча людина має платити за комунальні послуги 15% від зарплати, непрацююча — 10% пенсії. Ми ж із дочкою щомісяця платимо по 400 гривень за комуналку. На запитання, чому саме таку суму, місцеві чиновники відповіді не дають. Вони взагалі навіть не побажали нас вислухати.

Маємо надію, що ви нам поясните, чому ж ми платимо такі гроші?

Н. СЕРДЮКОВА, м. Краматорськ Донецької обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту державної
соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Житлові субсидії призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 року № 1050).

Відповідно до пункту 4 Положення субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу (10% і 15% сукупного доходу). При цьому норма володіння або користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються з розрахунку 21 кв. м на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на всіх тут зареєстрованих.

З 1 серпня 2010 року сім’ї непрацездатних і пенсіонерів за умови призначення житлової субсидії сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 10% середньомісячного сукупного доходу, інші сім’ї — 15 % сукупного доходу.

З питання призначення житлової субсидії рекомендую вам звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання.