ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

Затверджено перелік харчових продуктів, які контролюватимуть
на вміст генетично модифікованих організмів

Про це "УК" повідомив в. о. заступника відділу гігієни харчування Міністерства охорони здоров'я Олексій Даниленко. До цього переліку входять соя, соєві боби і проростки, концентрат соєвого білка, соєве борошно, замінник сухого молока (сухе соєве молоко), консервована соя, варені або смажені соєві боби, соєвий соус та продукти, отримані або виготовлені з використанням зазначених продуктів.

Крім того, контролю підлягає кукурудза заморожена і консервована, кукурудзяне борошно або крупа, чіпси, кукурудзяна олія, крохмаль, глюкоза, фруктоза і патока з кукурудзи, картопля, напівфабрикати з картоплі, картопляні чіпси, крекери, борошно, сушена картопля, крохмаль, глюкоза і патока з картоплі, томатна паста, сік, соуси, кетчупи, кабачки в натуральному вигляді та продукти, отримані або виготовлені з використанням кабачків.

Під наглядом опинилися й продукти дитячого харчування, харчові добавки, дріжджові культури.

За словами Олексія Даниленка, сьогодні у перевірці на вміст ГМО зацікавлені не лише споживачі, а й виробники, оскільки без відповідного документа вони не зможуть реалізувати свою продукцію.

Проте, на думку представників громадських організацій, певні шпарини для недобросовісних виробників залишилися.

Скажімо, всі виробники, перш ніж поставити на своїй продукції позначку "Без ГМО", повинні пройти перевірку у відповідній лабораторії. Сьогодні їх в Україні 16, усі вони відповідно оснащені.

- Але (і це ні для кого не секрет) чимало виробників не обтяжують себе такими "дрібницями", - вважає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. - Щоб переконатися в тому, що продукт, який споживач купує, справді без ГМО, держава повинна провести контрольну перевірку. Але грошей на такі контрольні перевірки з держбюджету виділяється недостатньо, тож їх не проводять належним чином. Крім того, немає державної структури, яка б регулювала ці питання. Тому дуже часто позначки на продуктах "Без ГМО" - просто фікція. А ще - і це дуже важливо - до переліку продуктів, які підлягають обов'язковій перевірці на ГМО (опублікованому в наказі Міністерства охорони здоров'я), деякі продукти чомусь не потрапили. Зокрема арахіс, який входить до багатьох кондитерських виробів. Адже відомо: арахіс часто містить ГМО. Не виключаю, що так сталося не без участі певних комерційних структур, які лобіюють свої інтереси.

То чи маємо вірити обіцянкам виробників? Як насправді здійснюються перевірки продуктів на вміст ГМО? Хто відповідає за кінцевий результат? Коментар з цього приводу у представників офіційних органів нам отримати не вдалося. Чиновники МОЗ обіцяють підготувати відповіді на всі запитання наступного тижня.