АФЕРА

Міліція вкотре звертає увагу громадян на сумнівні фінансові схеми

Із часів сумнозвісного МММ методи і форми вилучення грошей у довірливих людей трохи змінилися. Фінансові піраміди почали маскуватися під банки, кредитні спілки, різні фонди тощо. А останнім часом значного поширення набули якісь контори, що готові в найкоротші терміни і з мінімумом документів дати будь-кому, хто забажає, кредит. Ось тільки громадяни, які звертаються до них, незабаром починають скаржитися на своїх «благодійників» у всякі інстанції.

…Ці привабливі оголошення можна бачити щодня: в безплатних газетах, Інтернеті, наклейках та закликах, що наліплені ледь не на кожному стовпі. Суть їх приблизно однакова: мовляв, приходьте з паспортом та ідентифікаційним кодом і в найкоротші строки отримуйте кредит на потрібну суму. Але що відбувається насправді? Припустімо, якийсь середньостатистичний громадянин (назвемо його Іваненко) вирішив придбати дорогу річ, на яку не вистачає грошей.  Повіривши оголошенню, він приходить до таких «благодійників». Там його  радо зустрічають і обіцяють дуже швидко ощасливити кредитом...

 «Співробітники таких контор, які найчастіше мають статус товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), говорять клієнтові, що перед укладенням договору необхідно сплатити певну суму, яку вони називають «вступним», «реєстраційним» чи «страховим» внеском або «адміністративним» платежем, — розповідає начальник відділу департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДДСБЕЗ) МВС підполковник міліції Володимир Федорук. — Іноді  таких платежів треба сплатити відразу кілька, а їхня величина залежить від суми позики. Чим більший кредит, тим значніший «внесок».

Далі відбуваються ще цікавіші речі: наш Іваненко сплачує перший внесок або внески (найчастіше це кілька тисяч гривень), після чого з ним укладається довгоочікуваний договір з обов’язковими «доповненнями» до нього. Зрозуміти їх суть звичайній людині непросто - як правило, в тих  «доповненнях» фігурує не готівка, а той товар, на придбання якого людина хотіла позичити гроші. Наприклад, автомобіль ВАЗ, орієнтовна вартість якого становить 65 тисяч гривень. При цьому позичальникові пояснюють, що тепер йому слід щомісяця вносити «мінімальні платежі» — як правило, від 300 до 2000 гривень, після чого реєструють як учасника «групи з покупки товарів». Згідно з підписаними паперами менеджер використовує гроші, що надходять від усіх членів групи,  для формування «фонду оплати товарів». Клієнти ж повинні справно сплачувати внески, чекаючи «тендера», який виявить найбільш «гідного» — того, хто вніс максимальну суму «обов’язкових платежів».

Якщо наш багатостраждальний Іваненко якимось дивом нарешті дочекається своїх «Жигулів», то почнеться друга частина цієї фінансової мишоловки — погашення «загальних платежів». Така деталь: зазвичай договори та «доповнення» надруковані дрібним, майже мікроскопічним шрифтом  з визначенням безлічі найрізноманітніших термінів, які навряд чи зрозумілі обивателеві. Приміром, в одному з них автор цих рядків нарахував кілька видів різних платежів: «чистий», «реєстраційний», «авансовий», «мінімальний», «загальний» та інші! Що відбувається потім, неважко передбачити: через деякий час обурені громадяни біжать до правоохоронців, вимагаючи «вжити заходів».

«Ми неодноразово проводили перевірки за подібними зверненнями, —коментує Володимир Федорук. — Але чим можемо зарадити, коли формально громадяни особисто і добровільно підписують договори, умови яких нібито їх влаштовують? Тобто у більшості випадків такі ситуації пов’язані  з  цивільно-правовими відносинами, а не з криміналом. Правоохоронцям залишається вкотре закликати людей до обачності, здорового глузду і обережності під час фінансових операцій. «Кредитні» схеми, які пропонують різні контори, можуть змінюватися, і навряд чи законодавство встигатиме за заповзятливими ділками».

Проте існують найпростіші правила, актуальні в будь-який час. Якщо ви все-таки вирішили взяти кредит, звертайтеся  до  відомих установ, які мають добру  репутацію і працюють на ринку не перший рік, радить міліція. Пропоновані вам умови повинні бути чіткими, прозорими і зрозумілими. Якщо ви не маєте необхідних знань у фінансовій сфері, не підписуйте ніяких паперів, попередньо не порадившись з незалежними фахівцям чи  юристами.

Нам же залишається вкотре нагадати читачам стару істину про безплатний сир і, в нашому випадку, про фінансові «мишоловки».