Фінал найпрестижнішого єврокубка пройде 6 червня в Берліні. По-різному склався шлях до нього в нинішніх учасників, істотно відрізнялися й півфінальні дуелі. Іспанська «Барселона» хоча й програла мюнхенській «Баварії» у матчі-відповіді в Німеччині, за сумою двох ігор впевнено перемогла 5:3. А туринці у середу ввечері змогли відстояти нічию на полі мадридського «Реала» з рахунком 1:1 і з урахуванням перемоги у першій зустрічі (2:1) наблизилися ще на крок до найпрестижнішого клубного трофея Європи.

Варто зазначити, що майбутній фінал Ліги чемпіонів стане восьмим як для «Ювентуса», так і для «Барселони», яка може наздогнати «Баварію» і «Ліверпуль» за кількістю трофеїв. Каталонці мають шанс вибороти свій  п’ятий Кубок чемпіонів, «Ювентус» — лише третій.

У разі успіху синьо-гранатові виграють Лігу чемпіонів  четвертий раз за дев’ять років (раніше — в 2006, 2009 і 2011 роках). Перший Кубок чемпіонів «Барса» завоювала в 1992 році.

Щодо туринців, то за їхніми  плечима поки що лише дві перемоги в турнірі. Першу вони здобули в 1985 році, а 11 років потому в Римі здолали за пенальті «Аякс». Ніхто не програвав у фіналах частіше «старої синьйори», яка зупинялася за крок від трофею п’ять разів. За цим показником туринці йдуть врівень з «Баварією»  і «Бенфікою». Останньою поки що є поразка, якої  вони зазнали в 2003 році в протистоянні з суперником у серії А — «Міланом».

Команди неодноразово зустрічалися на різних  стадіях євротурнірів, однак у фіналі зійдуться вперше. І на думку експертів, цей матч  виявиться набагато цікавішим, ніж могли б бути «ритуальні танці» «Барселони» і «Реала», які знають один одного без купюр. Королівський клуб, щоправда, й надалі залишиться одноосібним лідером за кількістю виграних трофеїв Кубка європейських чемпіонів і Ліги чемпіонів — десять з тринадцяти. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»