150 правоохоронців із Кіровограда й області присягнули на вірність Україні та готові відправитися у зону АТО. Служитимуть вони в батальйоні патрульної служби особливого призначення.  Прийшли підтримати своїх синів, чоловіків, братів найрідніші для них люди. Вони з гордістю дивилися на вояків, котрі вишикувались на плацу в новій формі, зі зброєю в руках, готові будь-якої миті вирушити до «гарячої точки». Поруч зі мною стояли дві жінки — рідні 31-річного спецпризначенця Віталія Косарєва. Вдома у нього залишилися дружина та донечка, яка цього року піде в перший клас. «Ми знаємо, яка непроста служба буде у наших хлопців, — кажуть вони. — Але нині іншого виходу немає, треба захищати державу від ворога». Тітонька Віталія Людмила Куртичан, лаборант першої міської поліклініки, навіть прочитала свого вірша, в якому йдеться про єдність українців та віру в перемогу.

 Матері не приховували сліз, дітлахи ж раділи, захоплено дивлячись на справжніх бійців, що виструнчились під Державним прапором України. Цієї миті кожен чекав довгих три місяці, опановуючи професійні вміння та навички.

«Сьогодні у вас великий день — ви склали присягу на вірність українському народу, — сказав заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович. — У непростий час для України ви стаєте до лав підрозділів особливого призначення. Ви гордість своїх батьків, кіровоградської землі, тому що добровільно погодилися захищати свою землю. Ми дуже сподіваємося на вас. Віримо, що ви зможете навести порядок».

Микола Величкович подякував кіровоградцям, які надавали допомогу в закупівлі засобів захисту, одягу, обладнання, спеціального устаткування та інших необхідних для служби речей — бронежилетів, шоломів, вбрання, наметів, карематів, тактичних окулярів та ін.

Хвилиною мовчання вшанували правоохоронці своїх колег, які загинули, захищаючи закон і право громадян на спокій та мир. До підніжжя пам’ятника міліціонерам Кіровоградщини лягли квіти. Благословив правоохоронців представник УПЦ отець Йосип. Після урочистої частини молоді бійці продемонстрували бойові навички, здобуті під час навчання.

«Сьогодні бійці продемонстрували бойові навички, які вони освоїли під час навчання. Ми задоволені побаченим. Особовий склад батальйону «Кіровоград» до несення служби готовий. Я думаю, що вони готові захищати Україну і обов’язково зроблять все для того, аби наш народ жив у мирі», — сказав Микола Величкович.  

 Час виїзду і місце дислокації керівництво тримає в таємниці, щоб не створювати проблем під час пересування батальйону. Завданням батальйону патрульної служби є охорона правопорядку, профілактика та розкриття злочинів. 

Людмила МАКЕЙ
для «Урядового кур’єра»