ІНІЦІАТИВА. На Черкащині взялися підтримати розвиток молочного скотарства в особистих селянських господарствах. Тут не тільки склали й затвердили на сесії обласної ради відповідну програму, а й працюють над збільшенням поголів’я корів у районах. За ініціативи обласної влади торік в області 69 сімей безплатно одержали нетелей, а від них уже — 68 телят. Це селянам дуже вигідно, адже передбачена при народженні та вирощуванні теляти державна дотація покриває третину витрат на його утримання. 

Цими днями ще десятьом родинам із сіл Товмач, Терешки, Скотареве, Лебедин, Кримки Шполянського району та міста Шпола на Черкащині місцеві керівники вручили сертифікати на нетелей. Таким чином значно поповниться поголів’я корів, збільшаться надої, зросте зайнятість сільського населення, з чим останнім часом є певні проблеми.  

У місцевих бюджетах нинішнього року для цього передбачена сума вп’ятеро більша, ніж торік, а кількість нетелей, що передаватимуть в особисті селянські господарства, заплановано збільшити до 500. Наступними роками масштаби допомоги селянам із нарощування поголів’я худоби значно зростуть.

Селяни, які стали власниками корів, задоволені тим, що така програма існує та успішно реалізується. Дедалі більше тих, хто свого часу відмовився від утримання худоби і повертається у ряди тваринників.