Недільного вечора збірна Російської Федерації гучно програла Канаді в боротьбі за золоті медалі світової першості, що фінішувала  у Празі. А коли на  честь переможців повинен був пролунати національний гімн, підопічні Олега Знарка вервечкою потяглися з  льоду…

Фінальна церемонія нагородження була зіпсована цим  вчинком: отримавши своє «срібло» і прослухавши свій гімн,  переможені залишили лід, так і не дочекавшись вручення золотих медалей канадцям. Схоже, пісня  про справжніх чоловіків, які грають до кінця за будь-яких обставин, уже не актуальна.

Слід зазначити, що кілька російських спортсменів усе-таки залишилися: серед них були представники Національної хокейної ліги і головні зірки російської збірної — Євген Малкін (автор єдиної шайби своєї команди у фіналі) та Олександр Овечкін, а також Віктор Тихонов — онук легендарного тренера, який також виступав за океаном. Крім того, як повідомляє сайт Sports.ru, інсайдер видання TSN Даррен Дрегер зазначив, що Овечкін просив партнерів не йти. Очевидці натякають,  що очолив групу «дезертирів» Ілля Ковальчук. Примітно, що по гарячих слідах ніхто з російських офіційних осіб, зокрема головний тренер Олег Знарок, не прокоментували вчинку хокеїстів.

Нагадаємо, що канадці забезпечили собі комфортне лідерство ще до другої перерви: на екваторі поєдинку Тайлер Сегін зробив рахунок 4:0. Примітно, що у другому періоді північноамериканці зробили по воротах Сергія Бобровського 14 кидків, тоді як росіяни зуміли лише одного разу кинути в ціль. У підсумку тотальна перевага збірної Канади вилилась у впевнену перемогу, яку головний тренер переможців Тодд Маклеллан назвав знищенням.

Канадці закинули на чемпіонаті світу 64 шайби у 10 матчах, пропустивши лише 15. Збірна Канади повторила торішнє досягнення російської команди, здобувши перемоги у всіх 10 матчах світової першості.

Це 25-й  світовий чемпіонський титул «Кленових  листків» в історії, на найвищу сходинку вони не підіймалися з 2007 року.  Цікаво, що відтоді росіяни ставали чемпіонами чотири рази. Але, очевидно, так і не навчилися програвати.

Бронзові нагороди турніру дісталися команді США, яка обіграла господарів турніру, чехів, з рахунком 3:0.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»