Величні сосни на березі прекрасного озера огорнули прозорою шовковою тінню юнаків і дівчат, які заклопотано встановлюють наметове містечко. Синьо-жовтими метеликами пурхають пов’язані учасниками табору косинки. До речі, метелики, як символ добра, миру і Бога, буквально заліпили одну з альтанок: там усі охочі можуть вирізати і розфарбувати за своїм уподобанням власного крилатого посланця симпатії і взаєморозуміння. Хтось обрав синій колір щасливих сподівань, хтось переможний червоний, комусь до вподоби сонячні кольори.

Дружба починається з усмішки. Фото автора

Так, оптимістичний настрій дуже потрібний. І гумор, і замисленість про день завтрашній… Недаремно ж учасники молодіжного табору на території комплексу «Голубі озера» в селі Олешня Ріпкинського району цього року обрали гасло: «Молодь Чернігівщини —  за єдину Україну». І щиро дякують за своє міцне єднання… президентові сусідньої держави, котрий сам себе перехитрив.  Адже саме його агресивна політика, на думку багатьох, як ніщо інше згуртувала український народ… Як не крути, та це — правда…

Вперше за останні 45 років біля монумента Дружби народів у селі Сеньківка Городнянського району, де сходяться кордони України, Білорусі та Росії, традиційний фестиваль «Слов’янська єдність» відбудеться без участі української сторони. «Оскільки однією з учасниць заходу є Російська Федерація, яка анексувала Крим та фактично розв’язала неоголошену війну на сході країни, коли на Донеччині та Луганщині отримують тяжкі поранення і гинуть українські військові, — ми не маємо морального права брати участь у цьому заході. Офіційна позиція обласної держадміністрації — не підтримувати проведення цього фестивалю», — зазначив очільник Чернігівської ОДА Володимир Івашко.

Тож цього року молодь зібралася, так би мовити, у родинному колі. Та це не псує загального настрою. У таборі затишно і весело, тут перегукуються, сміються і співають. Над волейбольним майданчиком злітає м’яч, гурт хлопців і дівчат замріяно споглядає неймовірно красивий ефект, котрий дає шар білого силікатного піску на дні озера: крізь товщу прозорої води він притягує і вбирає кольори неба та лісу… Краса надзвичайна!

Зацікавлена молодь охочила гончаря, котрий пропонує майстер-клас для всіх бажаючих. Крутиться гончарне коло, демонструючи дивовижну пластику глини, котра в руках майстра стає посудом. Замащені руки додають майбутній кераміці правильної форми, а змістом її наповнять майбутні господині.

До речі, культурне дозвілля табору теж змістовне. Кілька дівчат зупинилися біля причепленого просто на сосновому стовбурі великого аркуша з програмою заходів. Тут і різні тренінги, і військово-патріотичні ігри, й інтелектуальні турніри…

— Наша країна пережила надзвичайно тяжкі часи. Ми приголомшені тим, що відбувається в східних областях, не можемо збагнути: як так сталося, що гинуть наші громадяни, наші рідні, наші друзі. Сьогодні як ніколи ми маємо бути сильними, мужніми, маємо бути щирими душею і своїми прагненнями довести наше уміння єднатися — заради миру, заради щастя нашої країни, — говорить директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Оксана Сердюк. А заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман додає:

— Наш молодіжний табір — це захід патріотизму, важливий не лише для нашого краю, а й для всієї країни. Молоді належить творити майбутнє. Воно залежить від того, що ви прищепите прийдешнім поколінням і наскільки будете обстоювати цілісність нашої країни.