«Третя черга часткової мобілізації. Що потрібно знати тим, хто отримав повістку?» — такою була тема «прямої лінії» «УК» 2 вересня, під час якої на запитання читачів відповідав заступник начальника мобілізаційного відділу мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ полковник Олександр ПРАВДИВЕЦЬ. Ось одне із запитань на «пряму лінію».

Ангеліна Вікторівна, м. Київ:

Моєму чоловікові 54 роки, він в армії не служив, але військовозобов’язаний, в інституті навчався на військовій кафедрі. Чи очікувати йому повістку, і чи можуть забрати в зону АТО людину, яка весь час працювала в готельному бізнесі й нічого з військової справи уже не пам’ятає?

— Військкомати працюють із призовниками і військовозобов’язаними. Якщо чоловікові 54 роки, то він уже не має статусу військовозобов’язаного. Нині таких людей можна поновити на військовому обліку лише за принципом добровільності. Тобто чоловік, якщо має таке бажання, приходить до військкомату, пише заяву, військкомат його направляє до військово-лікарської комісії. Якщо вона постановить, що людина придатна, тоді вирішуватимуть, куди її направити.