Кількість державних службовців уже найближчим часом має скоротитися на 30—50%, водночас фонд заробітної плати чиновників буде повністю збережено. Так позицію Прем’єр-міністра та уряду означив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, відповідні ініціативи знайшли місце у законопроекті «Про спрощення надання адмінпослуг та оновлення державного апарату», який уряд подав у парламент. Документ уже прийняли у першому читанні.

«У державному апараті нині працює понад 250 тисяч посадовців. Ефективність їхньої роботи порівняно з вітчизняним приватним сектором украй низька. Тому ми плануємо значне скорочення штату працівників держапарату, яке сягне 30—50%», — пояснив міністр.

Низькі зарплати — одна з головних причин виникнення побутової корупції. Тому під час скорочення працівників буде повністю збережено фонд заробітної плати. Ті, хто прийде на посади, отримають реальну конкурентну заробітну плату.

«Державний службовець, який отримує зарплату 1200 гривень, не може бути ефективним. У таких умовах він змушений заробляти на життя тими повноваженнями, які має, щоб прогодувати себе і свою сім’ю», — передає слова Павла Петренка його прес-служба.

На переконання міністра, у час, коли Україна постала перед викликом зовнішньої військової агресії і значних проблем в економіці, державний апарат має складатися з нових, мотивованих, професійних і патріотичних людей. «Ми проведемо повне очищення та переатестацію працівників державного апарату. Передовсім це стосується представників судових та контрольних органів, — пообіцяв він, додавши, що важливою складовою під час відбору нових посадовців, представників судових органів та органів прокуратури має бути перевірка їхнього майнового стану. — Це нонсенс, коли ці особи за офіційними даними бідні, як церковні миші, а їхні родичі змогли стати настільки успішними бізнесменами, що їм би й Рокфеллер позаздрив».

Скорочення передусім торкнеться регулятивних органів. Нині в Україні діє понад 80 різних структур, які здійснюють перевірки. За бажанням вони можуть разом організувати по кілька перевірок однієї й тієї ж юридичної особи щодня. «Ми маємо максимально скоротити контролюючі інспекційні функції держави. У цьому напрямі уряд уже прийняв низку рішень. До кінця року оголошено мораторій на проведення перевірок представників бізнесу різними інспекціями», — резюмував Павло Петренко.

Окрім цього, держава має передати значну частину повноважень місцевим органам влади. Завдяки повному перезавантаженню на всіх рівнях, заміні працівників державного апарату та судових і правоохоронних органів, органів прокуратури, країна отримає владу, здатну представляти інтереси народу, проводити необхідні реформи і гідно представляти нашу державу за кордоном. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»