На опалювальний сезон 2015–2016 років Україні потрібно 28 мільйонів тонн вугілля, причому запас на складах має становити 2,5–3 мільйони тонн.  Про це під час чергової урядової прямої телефонної лінії розповів заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр  Светелік. «Баланс будемо уточнювати щомісяця з урахуванням ситуації на ринку», — зазначив урядовець та додав, що у Міненерго розраховують  на вітчизняне вугілля.

 Також він наголосив, що планується максимальне завантаження   енергоблоків ТЕС, що працюють на газовому вугіллі, якого вистачає з надлишком при мінімальному завантаженні енергоблоків, які працюють на антрациті. Щодо вартості вугілля заступник міністра повідомив, що ціна однієї тонни коливається від 1000 до 1500 гривень, і зараз підприємства, які здійснюють постачання вугілля, визначають реальну собівартість цієї продукції.  Олександр  Светелік підкреслив важливість завчасного ремонту енергоблоків ТЕС та АЕС. 

Він прокоментував і питання синхронізації енергосистеми України з об’єднаною енергосистемою країн ЄС. За його словами, нині здійснюється адаптація нашої енергосистеми до вимог Євросоюзу, триває імплементація вимог Третього енергопакета. Тож спочатку треба зробити нашу енергосистему потужною, збалансованою, після чого вирішувати питання синхронізації.