Її мета — підвищити обізнаність українців в енергозбереженні та економії природного газу. Саме ці компоненти, на думку урядовців, — головні чинники енергетичної безпеки України та економічного зростання держави.

Інформаційна кампанія складатиметься з прямої реклами та інформування населення, бізнесу й влади всіх рівнів про необхідність економії енергоносіїв і заміни природного газу іншими видами палива. Заплановано популяризувати енергозбереження та відновлювальні джерела енергії.

«Ми маємо донести до кожного українця ідею, що кожен зекономлений кубометр газу та невикористаний літр гарячої води — це крок до енергетичної незалежності України. Нині немає чарівної палички, за помахом якої ми замінили б усі наші застарілі газові котли на сучасні економні, які замість газу використовують солому, щепу або торф. Немає чарівної палички, аби за місяць зробити якісну теплоізоляцію всіх вікон і всіх фасадів будинків в Україні. Неможливо миттєво замінити всі погано ізольовані теплотраси», — констатував голова Енергетичного кризового штабу Володимир Гройсман. «Змінити ситуацію ми можемо тільки всі разом, — наголошує він. — Хтось замінить вікно у квартирі — зекономить тепло, а значить, і газ узимку. Хтось на власному заводі проведе теплоізоляцію цеху і — економія ресурсів значно зросте. Уряд також докладе всіх можливих зусиль, аби на державному рівні підтримати кожну таку ініціативу. Ми підтримаємо кожну міську адміністрацію, де піклуватимуться про економію газу, кожного голову міста, району чи селища, який добиватиметься і шукатиме шляхи заміни котлів, труб, вікон або теплоізоляції фасадів».

Кампанію фінансуватимуть коштом донорських програм, спрямованих на інформаційну підтримку уряду України, наданих Європейським Союзом, США та Великобританією.

Окрім того, заступник держсекретаря Вільям Брайан нещодавно заявив українському міністрові енергетики Юрію Продану, що США готові сприяти посиленню енергетичної безпеки України. Американська сторона пообіцяла надати спеціалістів для відповідної роботи в Антикризовому енергетичному штабі України, що діє під головуванням віце-прем’єра Володимира Гройсмана, повідомляє прес-служба міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Брайан зауважив, що уряд США має намір передати досвід і методи роботи енергетичної галузі в кризових умовах. 

Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»