Україна повинна ініціювати створення страхового фонду для іноземних інвесторів. Про це заявив новообраний голова Громадської ради при Держінвестпроекті, заступник голови Польсько-української Господарчої палати Олег Дубіш.

Одним з чотирьох основних напрямів роботи Громадської ради при Держінвестпроекті є участь у реалізації міжнародної діяльності. Для старту Громадська рада має пропозицію щодо створення західними країнами страхового фонду для іноземних інвесторів в Україні. Це особливо актуально за нинішніх обставин, адже чимало компаній побоюються інвестувати в нашу державу через економічну нестабільність та військові дії. Олег Дубіш додав, що створення страхових міжнародних інструментів для роботи в Україні приверне увагу багатьох потужних інвесторів, яких сьогодні зупиняють насамперед політичні та економічні ризики роботи на українському ринку.

Цю ідею вважають правильною в Українському товаристві фінансових аналітиків. «Фонд у кілька сотень мільйонів євро (для початку) повинен гарантувати захист від основних політичних ризиків: війни, дискримінаційного законодавства в сфері бізнесу, рейдерства, неможливості розпоряджатися своїм майном або інвестицією, неможливості вивести інвестицію тощо. В України таких грошей зараз немає, та й до того ж розміщені вони мають бути на рахунках першокласних західних банків поза територією України», — каже голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків Вячеслав Черняховський.

Наявність такого фонду допоможе здешевити страхування для іноземних інвесторів в своїх країнах. Але головне — не лякати постійно інвесторів, не сахатися в ініціативах, особливо в оподаткуванні та законодавчому регулюванні.

Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»