ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ

Що робить влада, аби прискорити асоціацію з ЄС

Не вірте тим, хто каже, що діалогу між Україною і Європейським Союзом не існує, або що він відбувається не так, як треба. Таким закликом заступника міністра закордонних справ України — керівника апарату МЗС Андрія Олефірова розпочалося учора його спілкування з учасниками відеоконференції в Будинку уряду, присвяченої питанням євроінтеграції у контексті підготовки до підписання Угоди про асоціацію між нашою державою та ЄС.  Урядовець переконував: усе йде за планом.

І якщо для когось важливою є політична чи економічна складова, то пересічним українським громадянам найбільше болить питання вільного пересування. Що робить уряд для того, щоб отримати безвізовий режим з ЄС якнайшвидше? Досить успішно просунувшись у питанні спрощення візового режиму для окремих категорій громадян, влада обирає шлях не подальшого спрощення, а повного й успішного завершення візового діалогу.

Не менш актуальне й питання поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. На відміну від інших, ця угода передбачатиме вільний рух товарів і послуг, а також робочої сили на найбільший світовий ринок — європейський. Йдеться передовсім і про наближення  стандартів в усіх  галузях української економіки до європейських, що врешті-решт має підвищити  конкурентну спроможність вітчизняних виробників. Хто схоче і зможе залишитися на ринку, той піде вперед.

Звісно, будь-яка справа  не буде успішною, якщо погано роз’яснювати її суть. А  саме в питанні інформування громадськості про переваги євроінтеграції держава дещо запізнилася. Зробити належить так багато, що власними силами не обійтися. Тому з одного боку, вітчизняне Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробляє спеціальну програму, у разі затвердження якої можна сподіватися на кошти держбюджету для інформативно-комунікативних потреб, а з іншого, урядовці рекомендують українцям… частіше заходити на сайт Представництва ЄС у нашій країні. Мовляв, там  можна знайти чимало корисних матеріалів.

Щоправда, значній частині наших співвітчизників для цього потрібно спершу знайти Інтернет. І  саме серед непоінформованих сьогодні  найбільше євроскептиків. 

Представників регіонів, а цього разу із заступником міністра спілкувалися держслужбовці, підприємці та члени громадських організацій Одещини, Львівщини і Харківщини, цікавили також питання прикордонного співробітництва, розбудова пунктів пропуску, ризики втрати українськими підприємцями інших ринків, можливість долучитися до проектів міжнародної технічної допомоги, перспектива отримання біометричних паспортів тощо.