Реальне споживання газу в квартирах, необладнаних газовими лічильниками, перевищує встановлені урядом норми у декілька разів.

Такі результати показали дослідження, проведені експериментальним шляхом газорозподільними компаніями та місцевою владою у Харкові, Львові та Білій Церкві.

Так, в квартирі, де є централізоване гаряче водопостачання і газова плита, по нормі за кожного мешканця потрібно оплачувати  за три кубометри газу. Фактично ж дослідження показало, що в таких квартирах витрачають від 7,5до 13 кубометрів газу на людину.

Не набагато менше розбіжність виявилася і при підрахунку витрат газу, виходячи з технічних потреб газових приладів. Так, розрахунок витрати газу на підставі техпаспорта газової плити показав: щомісяця одному мешканцеві потрібно не менше шести кубометрів газу при користуванні лише плитою.

У випадку, якщо разом із газовою плитою використовується газова водогрійна колонка (за браком центрального постачання гарячої води), то різниця між нормами і реальним споживанням буде ще більшою. Чинна норма становить дев’ять кубометрів на людину в місяць, водночас експеримент у містах показав, що на кожного мешканця фактично доводиться щомісяця від 32 до 42 кубометрів газу.

Що стосується розрахунку на підставі техпаспорта газових приладів, то при раціональному використанні газової плити і водогрійної колонки на одну людину на місяць потрібно не менше 26 кубометрів газу.

Ділова Україна