В Оріхові на Запоріжжі в ніч на вівторок, 24 червня, диверсанти підірвали міст залізничної гілки, якою здебільшого перевозили вантажі, в тому числі військову техніку, в бік Бердянська.

Коли стався вибух, тут саме мав пройти пасажирський швидкісний потяг Харків — Бердянськ. Він затримався на кілька хвилин. На щастя, в епіцентр вибуху він не потрапив, а на станцію призначення — Бердянськ — запізнився вже на 4 години.

Залізничний міст на 252-му кілометрі перегону Оріхів — Мала Токмачка був пошкоджений вибухом, силу якого фахівці прирівнюють до 20 кг вибухівки у тротиловому еквіваленті, повідомляє ЦГЗ ГУ МВС України в Запорізькій області. Вибуховою хвилею окремі деталі металевих конструкцій відкинуло на відстань понад 70 метрів від епіцентру, пошкоджено першу опору, металеві конструкції і дерев’яні бруси одного з прогонів моста, частина перекриттів зміщена.

На щастя, ніхто з людей не постраждав.

Міст відремонтували майже за тиждень. За приблизними підрахунками, вартість ремонтних робіт сягнула 6 мільйонів гривень. Але точну цифру фахівці не озвучили. Кажуть, комерційна таємниця.

— Міністр транспорту оперативно відреагував на цю ситуацію і направив до нас групу найкращих спеціалістів з Дніпропетровська, — підтвердив голова Запорізької ОДА Валерій Баранов, відзначаючи високий результат роботи служб, які в найкоротші терміни відновили рух потягів на пошкодженій ділянці залізниці. — Сподіваюсь, більше подібних інцидентів в області не станеться. Гарантую, що злочинці, які підірвали міст, будуть затримані й покарані.

Справу розслідували працівники СБУ в Запорізькій області і на сьогодні знешкодили банду диверсантів, які підірвали міст. Під час операції було затримано групу терористів з п’яти осіб, які планували підірвати залізничну колію ще й у Гуляйпільському районі, повідомили в прес-службі обласного управління СБУ.

Затримані вже зізналися, що причетні до вибуху моста на залізничному перегоні Мала Токмачка — Оріхів у ніч на 24 червня. При затриманні у диверсантів вилучили докладні мапи місцевості з позначенням залізничних шляхів і мостів, які планували підірвати, а також 100 кілограмів тротилу та спеціальне спорядження.

Терористами виявилася місцева, з Оріхова, сім’я з трьох осіб — батько, син та мати, а також ще двоє спільників. Усі підривники пройшли спеціальну підготовку з підривної справи в навчальному таборі в російському Ростові-на-Дону. Як повідомляє джерело, що не називає свого імені, працівники СБУ довго «виманювали» батька-злочинця з Донбасу і в результаті провели успішну операцію із затримання диверсантів.

За статтею «диверсія» затриманим загрожує 15 років позбавлення волі.