Торік на 10,5% зменшилася кількість інсультів серед населення Дніпропетровщини завдяки програмі продажу ліків за зниженими цінами. Це означає, що понад тисяча людей зберегла своє здоров’я. Крім того, зменшилася й кількість інфарктів — на 3%. 

«Навіть такі незначні показники зберегли життя багатьом пацієнтам. І це перші перемоги на шляху боротьби із серцево-судинними хворобами», — вважає начальник управління департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова. Вона зауважила, що мета проекту — залучення якомога більшої кількості пацієнтів до ефективного лікування гіпертонії, в чому держава надає допомогу.

Перші позитивні результати вплинули на рішення продовжити у Дніпропетровській області пілотний проект зі зниження цін на ліки для гіпертоніків. На це з обласного бюджету виділили 12,1 мільйона гривень. Медикаменти для гіпертоніків поділяються на три групи: перша — 90% вартості яких відшкодовують, друга — компенсують від 30% до 60% вартості і третя — вартість яких не відшкодовують. Щоб придбати ліки зі знижкою (зробити це можна у будь-якій аптеці), слід отримати спеціальний бланк у лікаря. Документ випишуть, коли у медичному закладі пацієнта оглянуть, поміряють тиск і підтвердять діагноз.

«Знижки діють на необмежену кількість медичних препаратів у період лікування, а також їх можуть видавати на кілька препаратів водночас», — пояснила Олена Лугова.