НОУ-ХАУ. Протягом цього року працівники Сумської митниці виявили шість випадків порушення правил оформлення товарів інтелектуальної власності або ж тих, що мають її ознаки. Торік їх було зафіксовано лише один. Про це повідомив в. о. начальника Сумської митниці Дмитро Афанасіаді.

На переконання керівника правоохоронного відомства, це свідчить про посилення уваги митників до нового виду порушень, до якого дедалі частіше вдаються суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, а також громадяни, які перетинають державний кордон України. Адже донедавна на інтелектуальну власність мало хто звертав увагу, хоча з набуттям всеосяжної інтелектуалізації сучасної економіки, вона вийшла на перший план і стала не просто юридичним чи комерційним питанням.

Три випадки таких порушень виявили фахівці відділу організації митного контролю на митному посту «Конотоп», два й один — відповідно, на митних постах «Велика Писарівка» та «Суми-Центральний».

Порушення здебільшого стосуються друкованої продукції, зокрема словників та іншої довідкової літератури, а також… рослин, окремі з яких, як виявляється, мають ознаки товарів інтелектуальної власності.

Лише протягом цього року сумські право?охоронці направили 23 повідомлення про включення до митного реєстру 202 об’єктів права інтелектуальної власності, аби таким чином поставити надійний заслін перед можливою контрабандою. Зчитуючи дані реєстру з тими, що пред’явлені для перевірки, можна доволі швидко відрізнити контрафактну продукцію від оригінальної. Як прогнозують правоохоронці, саме цей вид порушень поширюється особливо швидко і в найближчому майбутньому слід очікувати його активізації.