У деяких російських ЗМІ з’явилося повідомлення щодо начебто порушення Україною зобов’язань у рамках СОТ стосовно послуг трубопровідного транспорту через ухвалення минулого тижня Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України».

Урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький переконаний, що цей закон жодним чином не порушує зобов’язання України в рамках СОТ. Адже його розроблено відповідно до Генеральної угоди з торгівлі послугами.

«Як і раніше, українська газотранспортна система залишається під юрисдикцією держави Україна. При цьому законом у прозорий недискримінаційний спосіб визначено умови щодо оператора ГТС і жодним чином не обмежується доступ до послуг із транспортування для членів СОТ, — цитує посадовця департамент інформації та комунікацій з громадськістю Cекретаріату КМУ. — Тому твердження окремих представників російської влади та експертів стосовно так званих порушень безпідставні».