МИРНИЙ ДІАЛОГ. Після трьох років перерви Ізраїль та Палестина відновлюють мирний діалог. Делегації обох сторін зустрінуться у понеділок ввечері у Вашингтоні за сприяння держсекретаря США. Напередодні перемов Ізраїль здійснив жест доброї волі, оголосивши про звільнення понад сотні палестинських в’язнів. Це викликало обурення у суспільстві. Перед офісом прем’єра в Єрусалимі зібралися кількасот людей.

«Де це бачено, щоб вбивць і терористів звільняли? Це все одно, що плюнути в обличчя тих, хто втратив своїх близьких, в обличчя всього ізраїльського народу. Тих, хто вбивав невинних чоловіків, жінок і дітей, буде звільнено і їх зустрічатимуть як героїв. А поті усі вони повернуться до терору. Не можна повторювати цю помилку знову, не можна звільняти терористів», – каже один із протестувальників.

Проти відновлення мирного процесу протестують і в Рамаллі. Чимало палестинців вважають, що за чинних умов діалог не можливий, і закликають владу не йти на поступки Ізраїлю. Під час акції протесту не обійшлося без сутичок з поліцією.

«Демонстранти прагнули донести своє послання про те, що вони проти цих переговорів. Придушення права на самовираження, на проведення акцій протесту є неприпустимим. І це не заглушить голоси тих, хто виступає проти переговорів», – зазначає Халіда Джарар з Організації звільнення Палестини.

За останні чотири місяці держсекретар США Джон Керрі шість разів їздив на Близький Схід, схиляючи сторони конфлікту до мирного діалогу, замороженого у 2010 через відмову Ізраїлю припинити спорудження єврейських поселень на спірних землях. Особливого прориву аналітики від вашингтонської зустрічі не очікують. Адже перемови будуть присвячені радше виробленню чергової «дорожньої карти», аніж вирішенню територіального конфлікту, що триває десятиліттями.

 Copyright © 2013 euronews