Музей історичних коштовностей України, який є філією Національного історичного музею в Києві, отримав усі цінності, які експонувалися на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» в Нідерландах у музеї Алларда Пірсона — археологічному музеї Амстердамського університету. Про це повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Саме ці предмети з колекції Історичного музею були основою виставки. Зокрема, мова йде про скіфський меч і золотий шолом IV ст. до н.е., сарматську фібулу у вигляді дельфіна I ст. до н.е. та інші експонати.

Утім у Мінкультури зазначили, що відкритим залишається питання про ту частину експонатів, які було надано Бахчисарайським історико-культурним заповідником, Керченським історико-культурним заповідником і Національним заповідником «Херсонес Таврійський». Затримка, як повідомляли, пов’язана із претензіями зазначених музеїв щодо права власності на ці об’єкти.

Україні частково повернули скіфське золото. Фото надані прес-службою Міністерства культури

У зв’язку з цим Мінкультури зазначає, що вказані музеї були тільки зберігачами зазначених об’єктів, тоді як належать вони, згідно із законодавством, українському народу і є частиною музейного фонду України.

«У тому випадку, якщо дійде до судового розгляду, — ми будемо готові до цього», — зазначила перший заступник міністра Олеся Островська-Люта.

Наразі міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники Мінкультури, Мін’юсту і МЗС, вживає всіх необхідних заходів для якнайшвидшого розв’язання цього питання та повернення культурних цінностей в Україну. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»