За виступами трьох команд на чемпіонаті світу українські вболівальники спостерігали з особливою увагою. Перша — Англія. Рік тому на полі столичного «Олімпійського» наша збірна мала всі шанси в очному поєдинку обіграти головного конкурента по групі і здобути пряму путівку в Бразилію. На жаль, занадто обережний тактичний варіант, який обрав Михайло Фоменко, дав змогу гостям втримати бажану для них нульову нічию. Британці полетіли до Південної Америки, де прогнозовано провалилися: уперше з 1958 року збірна Англії не вийшла з групи.

Синьо-жовті фінішували на другому місці і змушені були шукати щастя в стикових поєдинках. У багатьох фахівців після цього з’явилися погані передчуття. І небезпідставно: чотири попередні спроби пробитися на футбольне свято крізь сито плей-оф були для України невдалими. Коли жереб вивів нас на французів, побоювання перетворилися на розчарування. Стало зрозуміло: на фоні Франка Рібері та його партнерів Руні і компанія нагадували неповнолітніх розбишак із передмістя столичного мегаполісу.

Третій об’єкт нашого інтересу — Іспанія. Чинні чемпіони Старого Світу — наш основний суперник у наступному відборі на Євро-2016: 8 вересня збірна України почне свій шлях до Парижу домашнім матчем зі Словаччиною. Цього ж дня іспанці в рідних стінах прийматимуть Македонію. Який вигляд матиме на початку осені фаворит групи?

«Це був фантастичний час — на жаль, він добігає свого кінця». Так відреагувала на виступ своїх улюбленців на світовій першості одна з провідних місцевих газет. 13 червня в Салвадорі на стадіоні «Фонте-Нова» закінчилася ера футбольного панування Іспанії: 1:5 — проти віце-чемпіонів світу голландців — це була не просто поразка, а справжнє приниження. Ще жодного разу в історії фінальних турнірів чинний чемпіон світу не поступався з таким ганебним рахунком.

Від цього психологічного шоку Хаві та Іньєста так і не оговталися. У наступній зустрічі в Ріо-де-Жанейро ворота Ікера Касільяса вразили чилійці Едуардо Варгас і Чарльз Арангіс — 2:0. Уперше за останні 8 років незмінний лідер рейтингу ФІФА зазнав двох поразок поспіль. У Південній Америці чемпіони світу та Європи зійшли з турнірної дистанції за тур до закінчення групового турніру.

— Ця команда подарувала вболівальникам багато щасливих миттєвостей упродовж останніх років, — нагадав після фінального свистка півзахисник «Барселони» та збірної Хабі Алонсо. — На мундіалі в ПАР, на чемпіонатах Європи-2008 і 2012 ми розуміли, як контролювати хід матчів і що протиставити майбутньому супернику. Зізнаюся: в Бразилії ми опинилися поза грою.

— Упродовж шести років ми були першими в рейтингу  ФІФА, — згадав славне минуле і головний тренер «Червоної фурії» Вісенте дель Боске. — Це покоління гравців стало прикладом для багатьох. І на бразильський мундіаль ми летіли із серйозними намірами. Та чогось нам забракло. Шкода, що не вдалося виправдати сподівання вболівальників.

Отож, що чекає екс-чемпіонів світу в найближчому майбутньому?

Напевне, невдовзі оголосить про закінчення своїх виступів у складі національної команди Хаві Ернандес. А «Барселона» не перешкоджатиме працевлаштуванню  34-річного хавбека, контракт якого з каталонцями розрахований  до літа 2016 року, за океаном. Навряд чи ще раз тренерський штаб скористається послугами 32-річного бомбардира Давіда Вільї, який прийняв запрошення новоствореного професійного клубу США — «Нью-Йорк Сіті». Натомість, як показав останній матч іспанців на ЧС-2014 з австралійцями, зберігає свій потенціал ще один національний ідол країни — 30-річний Андрес Іньєста, який у Бразилії зіграв сотий матч у червоній футболці.

Великі сподівання покладають на Піренеях на півзахисника Коке. Рік тому 21-річний футболіст став чемпіоном Європи серед молодіжних команд. У травні нинішнього року в складі мадридського «Атлетико» цей талановитий гравець брав участь у фіналі Ліги чемпіонів проти славетного «Реала».

ЛІСНИК ПОЗА ПІДОЗРОЮ

Після сенсаційного вильоту збірної Іспанії з Кубка світу ще на груповій стадії Вісенте дель Боске заявив, що не поспішатиме з рішенням щодо своєї майбутньої роботи на посаді головного тренера. Президент іспанської федерації футболу Анхель Марія Вільяр і генеральний секретар Хорхе Перес Аріас висловили підтримку наставникові.

Наприкінці червня 63-річний фахівець вирішив продовжити роботу упродовж двох найближчих сезонів. Саме до чемпіонату Європи-2016 розрахована його угода з федерацією.

За останні два місяці дель Боске вже відхилив дві пропозиції: від англійського «Манчестер Сіті» і одного з клубів японської ліги. Найуспішніший спеціаліст в історії країни очолив збірну Іспанії шість років тому після чемпіонату Європи, що проходив в Австрії та Швейцарії. Під його керівництвом команда виборола Кубок світу-2010 в ПАР, стала чемпіоном Європи-2012 в Польщі та Україні. Видатний футбольний тренер та в минулому успішний гравець, відомий також на прізвисько Лісник, Вісенте дель Боске знаний своїм неконфліктним характером. Йому притаманні люб’язність, врівноваженість та безмежний оптимізм. А ще він завжди знає, як знайти підхід до кожного гравця та навчився мотивувати молодих. Словом, до зустрічі у відборі Євро-2016, сеньйоре!