Неоголошена війна на південному сході передбачувано позначилася на якісних показниках діяльності українських кредитних спілок (КС). Як повідомили «УК» у Всеукраїнській асоціації кредитних спілок (ВАКС), за підсумками першого півріччя 2014-го кредитний портфель КС — членів ВАКС скоротився з початку року на 1,8%, а депозитний «схуд» на 7,5%. Скорочення зумовлено здебільшого в основному негативними показниками кредитних спілок Донбасу. В першому кварталі  цього року порівняно із другим східний регіон втратив за депозитними показниками 23,7%, а за кредитними — 6,38%. Водночас західні КС — члени ВАКС  показали з депозитів значну стабільність (мінус усього 0,01%), а за кредитами — впевнений приріст на 3,9%.

«На щастя, у нас усе гаразд. Обсяги кредитів та депозитів за минуле півріччя майже не змінилися», — зауважує голова правління львівської КС «Єднання» Оксана Винтоняк. За її словами, кредити здебільшого видають на короткий строк — до 12 місяців, рідше — до 18.

А ось колега Оксани Степанівни голова правління КС «Бескид» Василь Шерегий із Закарпаття зазначає, що у західному регіоні знизилася платоспроможність місцевих жителів, переважно бюджетників, яким «зрізали» майже всі надбавки. Тому клієнтам пропонують реструктуризувати заборгованість, а кредити надають дуже обережно.

Більшість членів КС «Агро-Кредит» зі Старобільська (Луганська область) стали бійцями батальону «Айдар». Фото з сайту ru.tsn

Корективи у формування «мінусових» показників кредитного й депозитного портфелів КС південного сходу внесли бойові дії.

— Було б безглуздо вести діяльність під свист куль і розриви мін, — переконаний голова правління КС «Донбас-Кредит» Максим Бабенко. Багато членів цієї спілки виїхали із зони АТО. Спілкуються дистанційно. Роботу «Донбас-Кредиту» фактично припинено. Ситуація із платежами різко погіршилася. Пенсійний фонд і Держказначейство перестали перераховувати кошти. Якщо за найближчий місяць-півтора ситуацію не врегулюють, керівництво цієї спілки буде змушене приймати рішення щодо повного згортання роботи.

КС «Азовська кредитна компанія» (Маріуполь) також майже призупинила  діяльність.

«Нині ми займаємося переважно тим, що роздаємо депозити — залишилося зовсім не багато, — розповідає голова правління. — Наприкінці минулого року ми видавали кредитів до 15 мільйонів гривень на місяць, а нині ледь дотягуємо до 3 мільйонів».

«На сьогодні більшість членів нашої фінустанови — бійці батальйону «Айдар», — підкреслює голова правління КС «Агро-Кредит» Володимир Коломацький з міста Старобільськ Луганської області. — Тож поки що про жодну роботу не може йтися. Ми воюємо. Єдине, чим займаються мої колеги, що залишилися в офісі, — це розсилання запрошень забрати депозит». 

Представники КС єдині в думці: якщо війна не затягнеться на місяці, то їхня діяльність  неодмінно відновиться.