Мінінфраструктури аналізує технічні рішення стосовно кожного об’єкта транспорту та поштового зв’язку  щодо скорочення споживання газу під час опалювального сезону 2014/2015 років. «Нинішній смисл роботи по енергоефективності та газозаміщенню — безпосередньо в переході на інше джерело теплоенергії. Треба чітко проаналізувати технологічний процес і знайти можливості оптимізації всіх його складових: генерації, транспортування і використання тепла», — зауважив перший заступник міністра інфраструктури Олександр Малін під час наради за участю інженерів підприємств, що входять до сфери управління відомства.

Він зазначив, що задля досягнення максимальної економії не треба повністю відмовлятися від газового обладнання — слід встановити поряд резервне, яке генеруватиме теплову енергію на іншому паливі. Щоб визначитись із такою альтернативою, Мінінфраструктури рекомендує підприємствам орієнтуватись на місцеві джерела ресурсів. Олександр Малін наголосив, що перед обранням альтернативного виду теплоенергії на підприємствах обов’язково слід провести структуризацію обладнання, теплоізоляцію приміщень, встановити лічильники, щоб забезпечити облік та відповідно розрахунок тільки за те тепло, що споживається, а від методики нарахування плати за теплоенергію по квадратних метрах відійти. Для проведення робіт з перевлаштування опалювальної системи на альтернативний газу вид теплоенергії, впровадження інших заходів з енергозбереження Мінінфраструктури сприятиме, за потреби, внесенню змін до фінплану підприємств за скороченою процедурою.

Тим підприємствам, які підготують ефективні пропозиції, однак на впровадження яких не буде знайдено власних коштів, Мінінфраструктури сприятиме у пошуку інвестицій (на основі державно-приватного партнерства) як ще одного механізму оптимізації споживання газу. Суть такої співпраці, як пояснив Олександр Малін, в тому, що приватна особа своїм коштом встановлює альтернативне обладнання й держпідприємство, уклавши відповідний договір, купує у неї тепло, що вимірюється у кількості спожитих калорій. При цьому державне підприємство не нестиме затрат на утримання своїх котелень та працівників, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.