Рік тому колектив головного управління Пенсійного фонду в Сумській області розпочав утілювати прекрасний задум. Йдеться про особливу увагу до ветеранів, яким виповнилося 90 і більше років. У дні народження представники фонду спільно з працівниками органів державної влади та місцевого самоврядування приїздять до ювілярів, вітають з круглою датою, вручають подарунки, інформують стареньких про новинки у законодавстві, цікавляться тим, що турбує старожилів, і максимально сприяють у вирішенні проблемних питань. Зрештою, просто гомонять з тими, для кого спілкування залишається чи не єдиною розрадою в такому віці. Працівники фонду вже привітали понад 800 ветеранів, водночас надавши їм необхідну допомогу.

Нещодавно начальник Головного управління Пенсійного фонду в Сумській області Сергій Грицай завітав до селища Низи Сумського району, де сторіччя від дня народження відзначала Акулина Горленко. Колгоспниця з багаторічним стажем, вона прожила важке, почасти драматичне життя, а вікопомні дати в історії країни тісно переплелися з її долею.

Пройшовши майже усю війну, її чоловік Іван Федорович Горленко пропав безвісти у лютому 1944 року. Тож єдиного сина виховала сама, але й того вже немає на білому світі. Нині за довгожителькою доглядає невістка. Стареньку часто навідують онуки та правнуки, які проживають в обласному центрі.

Акулина Микитівна не нарікає на життя чи здоров’я, а щиро радіє кожній хвилині земного буття і не переймається секретами довголіття. Щоправда, про один із них каже не без жарту. Мовляв, батьки не помилилися з ім’ям: у перекладі з латинської Акулина означає «орлиця». Тож і вона все життя своїми орлиними крилами відганяла зло і негаразди, торуючи світлий і безхмарний шлях.

Нині на Сумщині проживає 47 дов?гожителів, яким виповнилося сто і більше років. Рекордсменкою вважають Уляну Ночовну із села Клишки Шосткинського району — у березні їй виповнилося 105 років. Сергій Грицай усім їм зичить з роси і води! на другу сотню літ.