НОУ-ХАУ. У мистецькій галереї Сумської організації Національної спілки художників України відкрилася персональна виставка картин відомого майстра пензля художника-графіка Миколи Ярового. Присвячена 55-річчю від дня його народження, експозиція має свою особливість: усі майже 20 робіт присвячено бджолам, а самі полотна оброблено медом.

Як зізнається майстер, до такої новації його спонукала тривала дослідницька робота на пасіці. Захопившись Божими комахами після того, як вони допомогли здолати хворобу, художник крок за кроком вивчав особливості меду і можливості нового застосування. Так солодкий продукт і одержав  прописку на кожному полотні, що має золотаво-бурштинові тони і наче дихає духмяним простором.

Робота Миколи Ярового "Молодий мед". Фото Володимира КОВАЛЕНКА

За словами відвідувачів виставки, заходячи до галереї, відчуваєш, що перебуваєш на пасіці, посеред запашних густих трав і квітів. І це не комплімент на адресу автора. Відчуття і справді солодко-медові, хмільні.

Поєднавши два захоплення, Микола Яровий не розривається між ними, а гармонійно взаємодоповнює їх. Він автор майже двох десятків  персональних виставок, що одержали високу оцінку глядачів та мистецтвознавців. Картини сумчанина зберігаються в зібраннях багатьох музеїв, а також  приватних колекціях у США, Італії, Франції, Канаді, Китаї та інших країн.

А як пасічник, Микола Миколайович на практиці успішно втілює лікувально-оздоровчий проект «Сон на вулику». Завдяки цьому не тільки він і члени сім’ї (у ній п’ятеро — професійні художники) почуваються здоровими і бадьорими, а й чимало хто з колег, друзів і знайомих переконався в цілющості бджіл.

По закінченні виставки картини художника-пасічника помандрують до Києва, де з ними ознайомляться учасники Апімондії — Всесвітньої федерації бджільницьких асоціацій. Конгрес бджолярів планети  відбудеться в українській столиці восени.