ДЕКЛАРУВАННЯ

Ксенія ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Кампанія декларування українцями доходів, отриманих торік, виявила нових мільйонерів. Наприклад, на Херсонщині їх стало 16, на Волині та Вінниччині — майже по 40, а ось на Київщині — понад 160, повідомляють головні управління Міністерства доходів і зборів у цих регіонах.  

Головне управління Міндоходів у Вінницькій області оцінює цьогорічну кампанію як успішну. Адже до районних підрозділів міністерства звернулося майже на 2,5 тисячі більше тих, хто обов’язково мав задекларувати доходи, ніж торік. З огляду на те, що область аграрна, майже 55 % декларантів повідомили про отримання доходів від продажу сільгосппродукції, 25 % — про спадщину та подарунки, решта продавали рухоме й нерухоме майно, здавали в найм земельні ділянки, мали прибутки за кордоном. За попередніми підрахунками, до місцевих бюджетів надійде понад 10 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Чверть цієї суми — частка вінницьких мільйонерів.

Херсонські мільйонери, як повідомляє тамтешнє управління, мають сплатити в бюджет 200 тисяч гривень податків, і половину з них вже перераховано. Але за сумою отриманих доходів вони поступилися спадкоємцям, адже подали декларацій на 50,1 мільйона гривень (продавали корпоративні права, нерухоме майно, отримували дивіденди, подарунки, іноземні та інші доходи). А спадкоємці за 2012 рік отримали майже 132 мільйони гривень. Зросла не лише сума задекларованого доходу (порівняно з аналогічним періодом торік) майже на 73 мільйони, а й кількість декларантів — на 678 осіб.

На Волині 39 мільйонерів, 13 з яких з’явилися цього року, разом задекларували 124,4 мільйона гривень доходів (торішній показник — 81 мільйон), повідомляє головне управління Міндоходів у цій області. У повідомленні йдеться: щоб переконати заможних волинян відзвітувати про свої доходи, працівники Міндоходів провели серйозну роз’яснювальну роботу майже з кожним із них. Завдяки такій наполегливості мільйонери вже сплатили понад 6 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

На Київщині 160 мільйонерів задекларували свої торішні доходи на загальну суму майже 775 мільйонів гривень, повідомляє управління столичної області. Скарбниці місцевих громад мають отримати 31,1 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. До повернення у вигляді податкової знижки жителям області нараховано 10,4 мільйона.