Пам’ятаю, як трепетно, зі сльозами на очах учасники ліквідації аварії на ЧАЕС 1986 року зустрічали артистів. Кожен концерт був подією, яку запам’ятовували, переповідали тим, хто не міг бути присутнім. Ті зустрічі — місток між ліквідаторами і батьківщиною. Вони додавали впевненості у власних силах.

І ось знову виникла подібна ситуація. На допомогу (саме на допомогу!) бійцям, які захищають цілісність держави в боях із терористами в Донецькій і Луганській областях, поспішили митці, які вже третій місяць реалізують проект «Народна філармонія».

У прикордонників — Херсонський театр імені Куліша. Фото надане театром

— Він проводиться за сприяння міністерств культури та оборони, за підтримки благодійного фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», — каже координатор акції Руслана Лоцман.

У зустрічах з бійцями вже взяли участь відомі артисти, композитори, барди, історики, викладачі вишів, громадські активісти, церковнослужителі. Було проведено близько 40 концертів у прикордонних військових частинах багатьох областей, військових госпіталях тощо.

Ініціативу проекту вкотре підтримали солісти Зразкового театру пісні «Ладоньки» м. Києва, беручи участь у концертах для кримчан, донеччан та луганчан, які тимчасово мешкають на Київщині. Під час зустрічей з дітьми також відбулося кілька майстер-класів із витинанки та малювання за участі наукових співробітників музею в Пироговому.

Артисти дарують військовослужбовцям не лише свої пісні, а й диски, книги, передають листи від студенток та малюнки від дітей. Так, народний артист України Володимир Талашко на згадку про зустріч залишає льотчикам відеозаписи з кінофільму «В бій ідуть одні старики».

Акції «Народної філармонії» у військових частинах завжди мають позитивну оцінку глядачів, сприяють покращенню емоційно-психологічного стану, підвищенню бойового духу та патріотичних почуттів військовослужбовців. Про це свідчать відео- та фотоматеріали з проведених концертів. Щире спілкування артистів і військовослужбовців після культурно-просвітницьких заходів та під час смакування солдатської каші, а також спільне виконання Гімну України — все це створює неповторну ауру добра, братерства і єдності українського народу.

Планується продовжити всеукраїнський тур «Народної філармонії» до серпня цього року і провести до Дня Незалежності у столичному Палаці «Україна» заключний гала-концерт та презентацію фільму про акцію єдності армії, митців і всього народу України.

— Ми пишаємось нашими військовими, — каже народна артистка Раїса Недашківська, — і себе вважаємо також бійцями, які захищають Україну.

АВТОРИТЕТНО

Євген НИЩУК, міністр культури:

— На нашій території ведеться війна. Люди мистецтва і культури разом з солдатами стали на захист Вітчизни. Я щиро вдячний і низько кланяюсь усім, хто бере участь у здійсненні проекту «Народна філармонія». Мистецтво, яке вони несуть на передову, додає духу, єднає, служить справі миру. З серпня Міністерство культури розпочне проект «Кордони наші вкаже пісня».