Закінчується навчальний рік — на порозі сезон дитячого відпочинку. Де оздоровити школяра? Цим питанням переймаються і батьки, і посадовці. Зазвичай багато хто з материкової України прагнув відправити своє чадо на Кримський півострів — «на море». І найомріянішою оздоровницею для багатьох була найвідоміша — Міжнародний дитячий центр «Артек». Вона й найпотужніша: щороку в «Артеку» оздоровлювалося понад 30 тисяч хлопчиків і дівчаток.

Однак цього року через відомі події ситуація змінилась. Чимало батьків утримуються від бажання відправляти дитину в Крим і підшукують інші варіанти. Адже у зв’язку з окупацією Криму Україна втратила можливість оздоровлювати дітей з материка у 118 піонерських таборах, зокрема і в «Артеку».

А тим часом цього року, за повідомленням прес-служби Міністерства соціальної політики, планується оздоровити близько 3 мільйонів дітей — як і торік.

Однак чи означає це, що цього літа багато школярів залишаться відпочивати «на асфальті»? Безумовно, багато залежить від того, як відпочинок буде організовано в регіонах, що конкретно місцева влада зробить для того, аби діти належно оздоровилися до початку наступного навчального року. А на рівні центральної влади вирішено звернути більшу увагу на Український дитячий центр «Молода гвардія», розташований в Одесі.

«Щороку в «Артеку» оздоровлюються 34 тисячі дітей. На жаль, нині змоги направити їх туди на відпочинок у нас нема, а чекати не можемо. Тому, щоб наші діти не постраждали у ситуації, що склалася, слід розвивати материковий «Артек», — зауважила міністр соціальної політики Людмила Денісова під час візиту до «Молодої гвардії». Міністр побувала у всіх чотирьох його таборах, зокрема і в «Морському», який перебуває на реконструкції. Людмила Денісова поспілкувалася з дітьми, які там відпочивають, вожатими та керівництвом.

За її словами, нині між таборами «Артек» і «Молода гвардія» існує нормальне здорове змагання, тому Міністерство соцполітики робитиме все можливе, щоб за кількістю відпочивальників «Молода гвардія» наблизилася до «Артека».

«Проблему з оздоровленням дітей потрібно розв’язувати за допомогою всіх регіонів, де розташовані дитячі центри і санаторії. І немає значення, державні вони, чи комунальні», — наголосила Людмила Денісова.