ПАЛОМНИЦТВО. Марійський духовний центр у селі Зарваниця, що на Тернопіллі, — в реєстрі найбільших відпустових місць планети. Недавно тут відбулися Всеукраїнська та Молодіжна прощі, які присвятили 1025-річчю Хрещення Київської Русі. Попри рясні дощі, за словами митрополита та архієпископа Тернопільсько-Зборівського Українсь?кої греко-католицької церкви Василія (Семенюка), богомілля відвідали майже 100 тисяч прочан. Приїхали вони з усієї України, з-за кордону.

Програма прощі передбачала, зокрема, конференцію «Віра в житті родини», вервицю, концерт духовної пісні, нічні чування. Тисячі свічок світили у нічній темені своєрідним вогником віри, любові, надії, духовності. Це прочани йшли походом до монумента Матері Божої в місці її з’яви. Відправили й молебень до Богородиці. Звісно ж, освятили воду та релігійну атрибутику.

Всіх прочан і гостей вітав Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Він очолив Архієрейську Божественну літургію. Тема його проповіді торкалася 1025-річчя Хрещення Київської Русі та Року віри, яким в УГКЦ проголосили нинішній рік.

Блаженніший Святослав під час прощі мав також зустріч із численною молодіжною аудиторією. Від юнаків і дівчат Глава УГКЦ отримав символічні дарунки. Щоліта в Тернопільсько-Зборівській єпархії проводять «Веселі канікули з Богом», знаком їхнього аніматора-капітана є якір, що веде всіх у «країну щастя». Власне, футболку з таким символом вручили Блаженнішому Святославові. А ще подарували сандалі — добре та зручне взуття, що передовсім потрібне прочанину під час пішої ходи.

У рамках прощі відправили також панахиду за жертвами українсько-польського протистояння на Волині 70 років тому. Неподалік купелі св. Анни освятили пам’ятник Папі Римському Іоанну-Павлу ІІ.

Обласна влада щороку долучається до організації прощі. Не став винятком і цей рік. Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян щиро подякував усім, хто сприяв проведенню велелюдного паломництва в Зарваниці.