У селі Олексине Тростянецького району на Сумщині, на малій батьківщині видатного бігуна, дворазового олімпійського чемпіона Володимира Куца (1927–1975) уперше відбулися легкоатлетичні змагання, присвячені його пам’яті. Серед ініціаторів та організаторів чемпіонату — президент федерації легкої атлетики Сумської області, директор обласного центру зайнятості Володимир Підлісний.

До маленького села на Слобожанщині, в якому народився й виріс тріумфатор Олімпіади 1956 року в Мельбурні (золоті медалі на дистанціях 5 і 10 кілометрів), приїхали майже 200 спортсменів різного віку з усіх куточків Сумщини. Наймолодшому учаснику — 9 років, а найстаршому — Катерині Шведовій із Глухова — 72. Спортсмени змагалися у семи вікових категоріях на дистанціях від 500 метрів до 6 кілометрів.

Значимості та урочистості змаганням додали почесні гості: легендарний скороход ХХ століття, дворазовий олімпійський чемпіон, срібний та бронзовий призер, учасник п’яти Олімпіад Володимир Голубничий, срібна призерка Олімпіади в Нагано (Японія), голова Сумського обласного відділення НОК України біатлоністка Олена Петрова, товариш Володимира Куца у збірній СРСР 89–річний Олександр Уткін з Києва. Вітаючи гостей та учасників кросу, голова Сумської ОДА Микола Клочко побажав усім перемог у житті та спорті. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Володимира Куца, поклали квіти до меморіальної стели, встановленої біля будинку, в якому народився спортсмен.

На дистанції — учасники забігу. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

А потім відбулися захопливі змагання. По їх закінченню Володимир Підлісний зазначив, що в турнірі є переможці, однак немає переможених. Адже всі учасники подолали дистанції, ствердивши себе як спортсменів. До речі, дистанція кросу пролягала сільською вулицею, названою на честь Володимира Куца, на якій стоїть будинок, звідки восени 1945–го він пішов штурмувати вершини світової спортивної слави.